Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Helsingborg – främst i Sverige med digitala tjänster

Med ”Min sida” ligger Helsingborg i framkant när det gäller smarta kommunala e-tjänster i Sverige. Snart ska helsingborgarna kunna fylla i barnens skollappar, kolla och komplettera sina bygglov eller följa företagets tillståndsärenden direkt i mobilen.

– Vi ska digitalisera så mycket vi kan. Helsingborg är ledande i Sverige med e-tjänster enligt SKL, säger Robert Lexeklint, ansvarig för invånartjänster på Helsingborgs stad.
Praktiskt och effektivt med medborgaren i fokus. Det är Robert Lexeklints ledord för det nya systemet som tjuvstartade den 4 december med stadsbyggnadsförvaltningen. Det kommer att vara utbyggt med flera nya tjänster i slutet av februari. Genom att logga in med bank-id på ”Min sida” på kommunens sajt får medborgarna tillgång till sina personliga uppgifter.
– Nu jobbar vi för skolstarten och för företagarna. Varje skolstart börjar 20 000 elever och alla får minst tre papper med sig hem som både ska skrivas ut och skrivas in. Nu kan man logga in som förälder och göra det en gång för alla. Ingen behöver tjata om lappar i väskan och administratörerna slipper skriva in alla uppgifter, säger Robert Lexeklint.
Helsingborgs stads digitala plattform gör systemet möjligt. Systemet ska sammankopplas med bland annat Bolagsverket, Skatteverket och Statistiska centralbyrån. Bygglov ska gå rakt in i systemet, som kollar att allt är rätt ifyllt. Det vanliga analoga systemet finns kvar parallellt en tid framöver.
– Vi måste satsa jättemycket på företagarna. De ska få allt under samma tak. Ett beslut ska gå genom hela systemet så att företagarna inte behöver lägga så mycket tid på byråkrati. Jag vill ha det här på plats så snart som möjligt.
Kommer helsingborgarna att klara tekniken?
– Absolut. Vi kommer att involvera helsingborgare som testar systemet och sedan anpassa det, göra enkäter och en instruktionsfilm. Det här tjänsterna är inte för oss, utan för helsingborgarna, säger Robert Lexeklint.
Gå till toppen