Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Josefine Thorén: ”Det är inget vi kan sopa under mattan”

Hallå där Josefine Thorén, grundare och projektledare för FemHbg som står bakom fackeltåget för kvinnors rätt den 14 januari.

Josefine Thorén, grundare och projektledare för FemHbg.Bild: Enes Mehmedagic
Varför arrangerar ni ett fackeltåg för kvinnors rätt?
– Det är något som görs i hela landet, en nationell manifestation i spåren av #metoo, som vi tagit hit även till Helsingborg. Det är ett sätt att visa att sluta upp kring de här frågorna och visa vår styrka, och att det här är något viktigt. Genom det här fackeltåget ska vi lysa upp och ta tillbaka Helsingborgs gator.
Har det inte tjatats för mycket om #metoo?
– Det visar bara på vikten av utbredningen av problemet som finns i hela landet. Det är inget vi kan sopa under mattan, hela metoo-rörelsen är en konsekvens av hur stor problematiken kring sexuella trakasserier är i samhället. Vi kan inte sluta prata om det, vi måste tyvärr prata om det tills vi faktiskt ser en förbättring på det. Det är inte bara en kampanj.
Vad kommer att hända den 14:e?
– Fackeltåget i sig kommer att vara helt tyst men vi kommer att ha lite talare i både början och slutet, just för att fånga upp kärnan i varför vi gör det här. Talarna har olika perspektiv, vissa kommer att berätta hur det faktiskt ser ut, andra förmedlar en stark känsla, någon fokuserar på lösningar - så att vi fångar olika aspekter av problemet.
Ett facebookevenemang är skapat, har ni fått några reaktioner?
– Vi har absolut fått mest positiv respons. Det finns alltid de som ifrågasätter, men de har varit väldigt lugna, och det är vi nöjda med. För det är ju viktigt att även få till dialogen med de som inte förstår.
Vad krävs för att vara med?
– Det är bara att dyka upp. Man kan köpa facklor på plats, eller ta med sig egna. Och helt enkelt ta med sig så många som möjligt och visa hur mycket vi bryr oss. I Helsingborg har vi inte haft så mycket av den här typen av manifestationer tidigare, det har varit en ganska tyst stad. Så om man tycker att den här rösten har saknats tidigare så är man varmt välkommen att visa att vi faktiskt bryr oss även här. Då ses vi helt enkelt i Stadsparken!
Fakta

Fackeltåg

Vad: Fackeltåget är en tyst manifestation mot sexuella trakasserier och sexuellt våld.

När: Söndag 14/1, klockan 15.

Var: Samling Stadsparken, vandringen går mot Stortorget.

Talare: Camilla Bergvall, grundare och ordförande FemHbg, Else-Marie Larsen från Helsingborgs Kvinnojour, estradpoet EliSophie Andrée, Aliya Sabir, ledamot FemHbg och grundare Ung Integration, Karin Törnström, jurist och utbildare på Antidiskrimineringsbyrån Helsingborg och Josefine Thorén, grundare och projektledare för FemHbg.

Läs alla artiklar om: Nätkampanjen ”Me too”
Gå till toppen