Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Svalöv

Fullmäktiges ordförande i Svalöv får lämna uppdrag efter bilkörningar

Karl-Erik Kruse (S), ordförande i kommunfullmäktige i Svalöv, får lämna nästan samtliga uppdrag men får sitta kvar som ledamot i fullmäktige. Det står klart efter ett partistyrelsemöte på torsdagen.

Karl-Erik Kruse (S). Arkivbild.Bild: Fredrik Johansson
Bakgrunden är att Karl-Erik Kruse har använt kommunens tjänstebilar i ärenden som inte rör kommunen. Han ska vid flera tillfällen använt en kommunbil för att köra till förvaltningsrätten i Malmö, där han har annat uppdrag än ett kommunalt.
– Vi har entledigat Karl-Erik Kruse ikväll från samtliga uppdrag förutom det han har i kommunfullmäktige. Det har vi gjort med anledning av de händelser som uppdagats och det bristande omdöme han visat i den frågan, säger Anders Svärd (S), ordförande för Svalövs arbetarekommun.
Var det ett svårt beslut?
– Ja. Det är klart att det emotionella alltid krockar med det praktiska och det är ingenting som är märkligt i sig. Vi hade en bra, givande och konstruktiv diskussion. Det viktigaste var framför allt att Kalle själv var på den här nivån och sa att han beredd att ta konsekvenserna som var att vänta av handlandet han hade gjort, säger Anders Svärd.
Karl-Erik Kruse var ordförande för fullmäktige. Han får nu sitta kvar, men som ledamot.
– Där har han möjlighet att själv ta time out under tiden som utredningen pågår. Sedan får vi se vad utredningen kommer till att visa. Men han har möjligheten att välja att inte gå på mötena då, säger Anders Svärd.
Vem ska ta över som ordförande för kommunfullmäktige?
– Vi har folk på väg in på samtliga poster där. Jag känner mig inte orolig alls för det. Vi får förhoppningsvis klartecken imorgon om vem som vi kommer föra fram som förslag till fullmäktiges ordförande, säger Anders Svärd.
Enligt Svärd sa Kruse själv under mötet rakt att ”han inte nog kan be om ursäkt och är väldigt ångerfull”.
– Jag inser att förtroendet för mig är allvarligt skadat. Arbetarekommunens styrelse har möte ikväll (torsdag) och då ska jag berätta vad som skett. Jag kommer att säga till mina partivänner att om de anser att jag skadat partiet så allvarligt att jag bör lämna mina uppdrag så är jag beredd att göra det, har Karl-Erik Kruse tidigare sagt till HD.
HD söker Karl-Erik Kruse.
Läs alla artiklar om: S-politiker i Svalöv utreds
Gå till toppen