Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Piratattackerna till sjöss minskar i världen

Besättningsmedlemmar på en oljetanker sedan de befriats i mars i fjol efter att ha kidnappats av pirater utanför Somalias kust.Bild: AP/TT
Antalet piratattacker i världen sjönk i fjol till det lägsta på över två decennier. Enligt sjöfartsorganisationen International Maritime Bureau (IMB) inträffade 180 attacker, men i vissa områden går trenden åt rakt motsatt håll.
180 attacker innebär det lägsta antalet sedan 1995, och en minskning från 191 attacker 2016. I världens till ytan största önation, Indonesien, har attackerna halverats på två år till fjolårets 43.
Rakt motsatt är trenden i Filippinerna, där 22 attacker i fjol var en ökning från tio föregående år. Militanta islamister utförde många attacker för att få ut lösesummor, enligt IMB som är baserad i Malaysia.
Kusten utanför Somalia fortsätter att vara farlig, med nio attacker i fjol vilket var en ökning från två attacker 2016.
Också Guineabukten i Västafrika är besvärlig. Av 16 attacker där förövarna avlossade skott i fjol inträffade sju i den bukten.
Gå till toppen