Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Bjuv

Reningsverket i Ekeby behöver växa

Avloppsreningsverket i Ekeby behöver få större kapacitet när befolkningen ökar. Utredningen om möjligheten att ha gemensamma avloppsreningsverk för Bjuv och Åstorp är fortfarande aktuell.

– Vi tar höjd för kommunen väntar sig för tillväxt. Då måste vi också ta med den befolkningsökningen som kommunen har med i sina planer och visioner, säger Pär Gustavsson, avdelningschef för avloppsreningssidan på Nordvästra Skånes vatten och avlopp, NSVA.
När miljötillstånden för avloppsreningsverket ska förnyas passar man på att också ansöka om utvidgning från 3 200 till 4 700 personekvivalenter. Innebörden av enheten personekvivalenter är den genomsnittliga mängd föroreningar i avloppsvattnet som en person ger upphov till varje dag.
Enligt NSVA ska den utökade verksamheten inte föra med sig mer störningar för omgivningen.
Utredningen av möjligheten att skapa en gemensam lösning för flera orter i Bjuvs och Åstorps kommuner med ett större avloppsreningsverk i Nyvång är fortfarande aktuell. Det handlar om Bjuv och Billesholm som idag betjänas av verket i Ekebro, samt Åstorp, Hyllinge och Nyvång där avloppsvattnet tas om hand i det befintliga reningsverket i Nyvång. Kvidinge har ett eget reningsverk.
– Det är inga beslut tagna, men vi tittar på möjligheterna. Det är en process som tar lite tid och än så länge är det inget underlag framme, säger Pär Gustavsson.
Gå till toppen