Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Svalöv

Tung S-politiker utreds för bilkörningar

Fullmäktiges ordförande i Svalöv tros ha använt kommunens tjänstebilar på regelvidrigt sätt – och sedan tagit ut körersättning.

Fullmäktiges ordförande Karl-Erik Kruse (S) tros ha använt en kommunal bil för uppdrag som inte har koppling till Svalövs kommun. Dessutom tog han ut körersättning för körningarna.Bild: Fredrik Johansson
Fullmäktiges ordförande Karl-Erik Kruse (S) ska utredas ännu mer. För bara ett par veckor sedan meddelades av kommunledningen i Svalöv att en utredning ska göras av påstådda kränkande särbehandlingar från Kruses sida.
Läs mer: Omstridd kommunal chef hoppar av efter kraftig kritik
På onsdagen hade kommunstyrelsens arbetsutskott (ksau) ett extrainsatt möte. Enda punkt på dagordningen – ett personalärende som rör Kruse.
Uppgifter har nämligen kommit till kommunen om att han, mot reglerna, utnyttjat kommunens tjänstebilar i ärenden som inte rör kommunen.
Kruse tros att vid flera tillfällen använt en kommunbil för att köra till förvaltningsrätten i Malmö där han har uppdrag.
På det extrainsatta mötet beslutades om en utredning av hur Karl-Erik Kruse använt kommunens bilar och om han brutit mot reglerna.
Utredningen ska göras av ”extern juridisk expertis”. Den ska också ta reda på om även andra körningar än till förvaltningsrätten gjorts.
Under tiden utredningen pågår får han inte lov att använda bilarna.
Olof Röstin (M) och Fredrik Jönsson (C) SvalövBild: Sven-Erik Svensson
Beslutet offentliggjordes på en presskonferens på torsdagen, med Olof Röstin (M), Torbjörn Ekelund (L), Fredrik Jönsson (C) och Teddy Nilsson (SD).
– Vi ska vara noga med att säga att det ska bli en utredning. Innan den är klar det ska det inte framstå som att vederbörande är skyldig. Det kan vara så att det finns förklaringar till samtliga tillfällen, säger Olof Röstin.
Torbjörn Ekelund säger:
– Har man uppdrag utanför kommunen kan man inte använda en kommunal bil. Så att använda bilen till förvaltningsrätten är inte korrekt enligt regelverket.
Kritiken stannar inte vid att Kruse använt kommunala bilar för annat än kommunala uppdrag. Det har även visat sig att han begärt, och fått, körersättning från förvaltningsrätten.
– Det handlar om nio tillfällen under 2017 då han fått ersättning från förvaltningsrätten samtidigt som kommunala bilar använts. Det finns dokumenterat, säger Olof Röstin.
Hur kom det här till er kännedom?
– Vid ett tillfälle hade en bil lämnats med ljuset på på kvällen. En medarbetare uppmärksammade detta. Man höjde också ett ögonbryn för att det var oreda i bilen. Då kollade man vad bilen använts till och av vem och då började det hela nystas upp, säger Olof Röstin.
I körjournalen kunde man se att Kruse använt bilen, för uppdrag i förvaltningsrätten.
Kan det bli en polisanmälan?
– Det får den oberoende utredningen visa. När den är klar får vi se vilka alternativ det finns, säger Fredrik Jönsson.
Utredningen ska enligt Fredrik Jönsson vara klar inom några veckor.
Det har stormat mycket kring Svalövspolitiken den senaste tiden. Utredningen av Karl-Eriks Kruses bilkörningar ska vara klar inom några veckor.Bild: Sven-Erik Svensson
Inför ksau-mötet fanns ytterligare en punkt för politikerna att ta ställning till: om Kruse under tiden som utredningen pågår skulle ha begränsad tillgång till kommunhuset.
– Det fattade vi inte beslut om men parametern finns kvar fortfarande. Om vissa individer känner sig obekväma [med Kruses bemötande], eller känner sig kontrollerade eller hotade, är vi beredda att av arbetsmiljöskäl ta det steget i ett senare skede, säger Olof Röstin.
Skulle han gå runt och hota folk rent generellt?
– Nej, hot är det inte. Men med den pondusen han har räcker det med att han tittar en stint i ögonen för att man ska känna obehag. Vi vet att personer känner sig obekväma, säger Olof Röstin.
Kommunens bilar får användas av politiker och anställda – men enbart i kommunala uppdrag.Bild: Sven-Erik Svensson
Läs alla artiklar om: S-politiker i Svalöv utreds
Gå till toppen