Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Fler råttor ser dagens ljus när det byggs i stan

I år startar flera stora byggen i Helsingborg och när det grävs i ledningar och avlopp tittar råttorna fram. Men stadens egen råttkamp ger resultat.

På andra sidan sundet kämpar Helsingör med råttinvasion – den milda vintern gör att det är ovanligt många råttor i staden, rapporterade Helsingörs Dagblad i veckan. Även i Helsingborg syns skadedjuren titt som tätt. Det bekräftar läsare som hört av sig till HD.
Men det handlar inte om någon ökning. Tvärtom är läget oförändrat, enligt Stefan Nilsson, platschef på Anticimex.
I Helsingör ökar problemen – men i Helsingborg är antalet anmälningar oförändrat.Bild: Britt-Mari Olsson
– Jag upplever inte att det är värre i år. Antalet anmälningar ligger på ungefär samma nivå som under de senaste två åren.
Förra året hade Anticimex omkring 1 500 utryckningar i Helsingborg, det vill säga när någon anmält och fått hjälp med råttbekämpning.
– Det är i snitt fyra-fem utryckningar om dagen. Men man får tänka på att det finns minst lika många råttor som människor.
Ökning av råttor ovan mark brukar ske i samband med att byggnationer startar. I Helsingborg byggs just nu en hel del runtom i stan – och det kan locka gnagarna att titta fram ur sina bon.
– På Söder byggs det till exempel och nu har man börjat bygga i hamnen. Där kan de börja synas mer. Det är när man börjar gräva i marken och ner i avloppsledningar som de brukar komma upp till markytan, säger Stefan Nilsson.
För fyra år sedan startade kommunen ett samarbete med Anticimex, fastighetsägare och kommunala bolag för att bekämpa råttorna i Helsingborg. Hittills har två till fyra träffar hållits om året och i vår väntar nästa möte.
– Vi har jobbat intensivt med att begränsa och förebygga problemen. Men det är otroligt viktigt att vi gör det tillsammans. Där har alla ett ansvar, säger Stefan Nilsson.
Han nämner sopsortering som ett exempel och vikten av att ha stängda sopkärl.
– Annars riskerar fåglar dra upp sopor som blir mat åt råttor.
Anders Davidsson på stadsbyggnadsförvaltningen är ansvarig för skadedjurssanering på allmänna platser i Helsingborg. Han ser inte heller någon ökning av råttproblem i Helsingborg. Men är lite mer kritisk när det gäller samarbetet mellan fastighetsbolagen.
– Vi har inte riktigt kommit dit jag vill att vi ska komma. Det gäller att fastighetsägarna pratar mer med varandra. Och allmänhetens ögon är våra bästa ögon. Om vi får in flera reaktioner på samma område så gör vi en insats.
När det är mycket byggnationer igång i stan försöker kommunen göra förebyggande åtgärder, säger han och nämner bostadsbyggandet på Ångfärjetomten som ett exempel.
– Där gjorde vi en del åtgärder som gav resultat och som gjorde att vi slapp invasion.
Fakta

Här är problemen värst

Anmälningarna om råttor på allmänna platser i stan gäller främst Stadsparken och Furutorpsplatsen. Men gnagarna rör sig även på Landborgen, Himmelviksgränden, Hallbergs trappor och runt om uteserveringarna vid Mariakyrkan.

Gå till toppen