Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Framtidens prylar visas upp på CES

Världens största teknikmässa Consumer Electronics Show, CES, är i full gång i Las Vegas. Teknikjättarna visar upp sina allra senaste – och framtida – produkter. Här är några av de snackisarna från mässgolvet.

Jättestora tv-apparaten The Wall

Samsungs The Wall.Bild: John Locher
För den som tycker att 60 tum är lite för litet för en tv släpper Samsung i år The Wall, som klockar in på 146 tum. Tekniken i den kallas MicroLED och skärmen består av miljontals små led-lampor likt jumbotroner på idrottsarenor, skriver Cnet. The Wall har en bredd på över tre meter och ska kunna utökas med extra skärmar för att bli ännu större.

Ihoprullningsbar tv

I kontras till tv:n som tar upp en hel vägg har LG tagit fram en som rullas ihop och försvinner ner i en låda när den inte används. Den 65 tum stora OLED-skärmen kan rullas upp olika mycket för att få olika bildförhållanden, exempelvis för filmer som filmats i 21:9-format eller om man bara vill visa en liten musikspelare, skriver Digital Trends. Tv:n är en prototyp, och LG har i nuläget inga planer på att sälja den på marknaden

Robothunden Aibo gör comeback

Minns du Sonys robothund Aibo? Den första versionen släpptes redan 1999, och på årets CES visades en ny version upp. Nya Aibo har fler rörliga leder och har små LED-skärmar som ögon som ska kunna visa fler ansiktsuttryck, skriver The Verge. Hunden har även en kamera i nosen för att kunna känna igen människor, och enligt Sony ska Aibo bilda ”emotionella band” till sin ägare och lära sig vad hen gillar.

Trådlös och högupplöst virtual reality

2017 var året då virtual reality-upplevelser tog sina första trevande steg in i de svenska hemmen, och i år kommer de oundvikliga förbättrade headseten. HTC Vive, som tillhör det dyrare och mer exklusiva vr-segmentet, får i år en uppgraderad variant i Vive Pro. Den ska vara lättare på huvudet, ha inbyggda hörlurar och mer högupplösta skärmar, skriver HTC på sin sajt.
Dessutom släpper man, i samarbete med Intel, en trådlös adapter så att spelaren kan röra sig runt i rummet utan att oroa sig för att snubbla över sladdarna.

Självkörande fordonshybrider

Toyotas E-palette.Bild: Jae C. Hong
Självkörande bilar och andra fordon har varit en snackis en tid, något som troligtvis fortsätter även i år. Toyota visade på CES upp ett koncept de kallar för E-palette som närmast kan likna en stor låda på hjul. Fordonet är tänkt som ett ramverk som kunder kan anpassa efter behov, skriver Cnet. Både insida och utsida på det runt sju meter långa fordonet ska enkelt gå att förändra. Samarbetsföretag som Amazon och Pizza Hut kan använda fordonet för leveranser av gods, medan Uber ser en framtid för det som persontransport.
Toyota hoppas kunna testa E-palette under OS i Tokyo 2020.

Pingisspelande robot

För den som inte har någon att spela med visade företaget Omron upp sin pingisrobot Forpheus. Robotens syfte är, enligt Omron, att skapa "harmoni mellan människor och maskiner” genom att lära oss att spela pingis, skriver The Verge. Tack vare två kameror kan roboten se i djupled och den kan anpassa sin egen svårighetsgrad efter spelarens kunskapsnivå.
För att motivera spelaren visar roboten även upp små uppmuntrande meddelanden på nätet under spelets gång.
Gå till toppen