Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Höganäshems hyror höjs med en procent – i snitt

Hyrorna för cirka 1 300 lägenheter är klara.

Jesper Månsson, Höganäshems vd, tycker egentligen att en procents hyreshöjning är för lite.Bild: Sven-Erik Svensson
Förhandlingarna om vilken hyra Höganäshems hyresgäster ska betala från den 1 februari är klara. I snitt höjs hyrorna med en procent. Och det är en höjning som hyresgästföreningen norra Skåne är nöjda med.
– Det är en nivå som vi tycker är rimlig och följer hyresutvecklingen i regionen, säger Evalena Agertoft, förhandlingschef på hyresgästföreningen.
Hon anser att själva förhandlingsarbetet gått smidigt och att det varit hyfsat lätt att komma överens. Den bilden delar inte Höganäshems vd Jesper Månsson helt.
– Vi har haft två möten, men det är klart att det varit tufft att komma överens, säger han.
Höganäshem ville egentligen ha en snitthöjning på 3,3 procent.
– Vi har stora investeringar just nu och vill samtidigt kunna renovera våra hus som är byggda på 60-talet, säger han.
Hyreshöjningen betecknar han som liten och som "superpositivt för hyresgästerna".
– En procent är inte speciellt mycket. I snitt för en tvåa på 65 kvadrat innebär det cirka 50-55 kronor i månaden, säger Jesper Månsson.
Alla hyror höjs dock inte lika mycket. I uppgörelsen talas om allt från 0 till 3 procents höjning. Men så mycket är det ingen som får.
– Vi har valt att inte utnyttja hela spannet. De flesta av våra hyresgäster får mellan 0,5 och 1 procent. Och ingen får högre än 1,45 och det handlar bara om någon enstaka fastighet, säger Jesper Månsson.
Ifjor var snittet på hyreshöjningen 0,5 procent. Och Jesper Månsson flaggar för att Höganäshem i längden inte mår bra av så låga höjningar.
– Vi får försämrad kraft att underhålla och bygga nytt. Konsumentprisindex går upp två procent, men vi får bara ungefär hälften av det, säger han.
Han är också kritisk till att Höganäshem får samma höjning som allmännyttan i Malmö, Lund, Helsingborg och Ängelholm.
– Det heter att varje bolag ska förhandlas individuellt och att man ska titta på de lokala förutsättningarna. Men vi landar på samma som de här orterna och jag undrar om det är rimligt att dessa marknader skulle ha exakt samma förutsättningar.
Gå till toppen