Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Ryggen krånglar men OS inte i fara

Victor Öhling Norberg funderar på att avstå världscuptävlingen i Nakiska, Kanada, nästa veckoslut. Han vill skona ryggen från den långa och krävande resan – allt med tanke på OS i februari.
– Det är en tävling, men inte mycket mer än så för mig just nu.

Victor Öhling Norberg har kvalat in till helgens båda världscuptävlingar i skicross i Idre.
Öhling Norberg har från och till de senaste åren drabbats av ryggont och tvingats göra längre eller kortare uppehåll. Diskbråcket i ländryggen hindrar honom från träna och tävla i den utsträckning han vill och begränsar honom i vardagen.
– Man blir inte ett så jäkla bra socialt häng när man har ont i ryggen. När kompisar ringer och frågar om man vill komma över och käka får jag fråga om de har en soffa jag kan ligga på. Man tänker på det hela tiden i vardagen. Vad man gör och så. Ska jag packa ur bilen får jag be farsan komma och ta väskorna, säger han.
– Även om diskbråcket inte är jättedåligt finns det hela tiden en risk att det kan bli sämre. Man går lite på tå hela tiden. Den mentala biten är jobbigast. Jag kan inte sluta tänka på det medan jag har ont.
Trots de återkommande smärtorna har Öhling Norberg – som i helgen deltar i de två världscuptävlingarna i Idre Fjäll – fortfarande kapaciteten att sätta resten av världseliten på plats. Det gör den 27-årige skicrosstjärnan till en svensk medaljkandidat i Pyeongchang.
Men för att skona ryggen kan han komma att avstå den sista världscuptävlingen före OS, i Nakiska i nästa vecka.
– Det är alltid viktigt att tävla och känna att man är med i matchen, men det är en lång resa där ryggen inte mår så bra. Resan är bokad och så, men vi får se efter tävlingarna här hur det känns.
TT: Har du tvingats ändra något i din åkning på grund av ryggskadan?
– Nej, det går att köra med ganska mycket smärta. Det är när jag får "klicken", när disken flyttar sig, som det är hämmande, men det är mest mentalt.
Öhling Norberg får dagliga behandlingar och följer ett rehabiliteringsprogram.
– Jag har väldigt bra hjälp, inte minst av min fystränare Jonas Enqvist.
TT: Är du orolig inför OS?
– Nej, det är jag inte. Vår tävling ligger ganska sent (21 februari) och vi har lång tid på oss att förbereda oss. Dessutom har vi bara en tävling. Det kommer att gå jättebra med ryggen. Även om jag varit med om ett och annat kan jag fortfarande vinna och det är en trygghet som kanske inte alla har.
TT: Är du i ett läge där du inte tar ett extra träningsåk fast du kanske skulle behöva det?
– Så har det varit länge, men det är en sak man lär sig. Jag behöver inte det här nötandet som många unga kanske gör. Jag kör mer på kvalitet än kvantitet.
Victor Öhling Norberg har de senaste åren tvingats tackla motgångar. När flickvännen Anna Holmlund skadade sig svårt gick han in i ett mörker och hoppade av världscupen. När han återkom vann han VM-titeln i Sierra Nevada.
Skicrosslandslagets sportchef Joar Båtelson:
– Man kan nästan undra om Victor behöver lite skit för att lyckas som bäst. Så kan det vara, att han hittar bränsle i motgången. Ibland får man nästan hoppas att det är något som ligger och skaver när det är dags för ett mästerskap.
Öhling Norberg nickar instämmande och säger:
– På något sätt har det varit så. Varje gång det varit något trubbel med ryggen eller andra saker, har det gått bra i tävlingarna.
Och tillägger:
– Jag åker alltid en tävling för att vinna. Därför går det aldrig att acceptera en åttondeplats. Men jag har vunnit den totala världscupen, kommit tvåa och trea. Mitt fokus har skiftat lite mer mot mästerskapen. Det stora målet för säsongen är OS och därför blir världscupen lite lidande.
TT: Guld som gäller den 21 februari?
– Medalj.
TT: Det räcker att ha något som dinglar på bröstet?
– Exakt. Det vore härligt.
Fakta

Victor Öhling Norberg

Född: 22 maj 1990.

Klubb: Funäsdalens SLK

Främsta meriter: VM-guld 2017, VM-brons 2015, världscupetta 2013–14, sju världscupsegrar, fem andraplatser, sex tredjeplatser.

Aktuell: Kvalade in till helgens båda världscuptävlingar i Idre. Vann torsdagens kval, men kom först på 28:e plats i fredagens. På grund av ryggproblem har "Vön" haft en knackig start på säsongen, men han kom trea i Arosa i december. Har OS som säsongens stora mål.

Gå till toppen