Båstad

Smultron för tusentals kronor har samlats in till Östra Karups bygdegård

Östra Karups bygdegård är på god väg att nå det uppsatta insamlingsmålet.

Många har valt att bidra när "smultron" samlas in till Östra Karups bygdegård. Än så länge har privatpersoner och företag bidragit med cirka 80 000 kronor till bygdegården.Bild: Moa Dahlin
Den insamling för Östra Karups bygdegård som startades i oktober förra året har givit frukt. Då startades en insamling där privatpersoner och företag kunde köpa så många "smultron" som de ville för 500 kronor styck.
– Det är full rulle. Vi har fått in en hel del. Insamlingen har gått bra. Vi har fått in 80 000 kronor än så länge. Insamlingen fortsätter under hela det här året, säger Johanna Lundqvist Björn som är ordförande i styrelsen för Östra Karups bygdegård.
Målsättningen är att få in mellan 100 000 och 150 000 kronor till bygdegården. Sedan våren förra året pågår en omfattande renovering av bygdegården.
Äldsta delen av byggnaderna är från 1820-talet. Lokaler där det funnits exempelvis prästgård, brygghus, skola och banklokal.
Bland annat ställer Boverket upp med ett bidrag som går till energisparande åtgärder, tillgänglighetsanpassning och till att höja lokalernas standard.
Renoveringen pågår fortfarande av Östra Karups bygdegård. Den 1 maj är det tänkt att projektet ska vara klart. Johanna Lundqvist Björn är ordförande i styrelsen.Bild: Moa Dahlin
– Den 1 maj ska renoveringen vara klar. Vi ligger i fas tack vare alla som ställer upp och jobbar, säger Johanna Lundqvist Björn.
Pengarna som privatpersoner och företag skänker behövs till exempelvis nya möbler, ljudanläggning och mycket mer. För varje "smultron" som samlas in planteras även en smultronplanta i bygdegårdens trädgård och bidragsgivarna får en bricka med sitt namn placerad i bygdegården.
Johanna Lundqvist Björn ser Östra Karups bygdegård som byns smultronställe. Tanken är att den ska vara en mötesplats för fester, möten, middagar och annat.
I höstas beviljades bygdegården även ett bidrag på 75 000 kronor från Stiftelsen Gripen för att kunna renovera den gamla stenugnen. En ugn där det är tänkt att bakas bröd, bullar och pizza.
– Vi ska renovera köket. Tanken är att det också ska vara färdigt i maj, säger Johanna Lundqvist Björn.
Förhoppningen från Johanna Lundqvist Björns sida är att fler ska vilja bidra till smultroninsamlingen då den fortsätter ett tag till.
– Många tror på oss. Det känns som vi har medvind, säger Johanna Lundqvist Björn.
Gå till toppen