Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Tio tips på (nästan) gratis aktiviteter under barnfamiljernas fattigaste helg

Julklappsinköpen till barnen gjorde stora hål i börsen och de sista slantarna gick på mellandagsrean. Det är en hel vecka till barnbidrag – och ytterligare en vecka till lön. Vi står alltså inför årets fattigaste helg för barnfamiljerna. Här kommer därför åtta tips på familjeaktiviteter i helgen som är (nästan) gratis.

Dags att snöra på sig skridskorna?Bild: Johanna Wallin
1. Åk skridskor i Akademihallen
I Akademihallen vid Lindab arena tränas det både ishockey och konståkning, men den är även öppet för allmänheten från början av oktober till mitten av mars. Allmänhetens åkning är gratis.
Glöm inte att ta med egna skridskor och hjälm, eftersom det inte finns att låna eller hyra.
I helgen är det allmänhetens åkning på lördag klockan 13–17 och på söndag klockan 11.30–17.
Under lördagen är det gratis julgransplundring i Magnarps hamn.Bild: Lars Dareberg
2. Plundra julgranen i Magnarps hamn
På lördag klockan 14 är det dags för julgransplundring i Magnarps hamn.
Det blir dans runt granen och allt godis i granen ska bort.
Det är gratis att delta.
På söndag är det premiär för årets bygdespel i Össjö med bland andra Jannike Nielsen och Eva Nanne på scen.Bild: Britt-Mari Olsson
3. Se på bygdespel i Össjö
På söndag inleds den traditionella hembygdsveckan i Össjö.
Samma dag är det premiär för årets bygdespel som heter ”Hwar droppa upeldas i hela mit blod”. Det är den avslutande delen av krigstrilogin som handlar om Gustav III:s ryska krig. Handlingen utspelar sig på Össjö gård år 1790.
Bygdespelsgruppen Origonalen uppträder i Össjö församlingshem från klockan 15.
Det är gratis entré.
På Järnvägens museum finns bland annat simulatorn Locomotion där man kan prova på hur det känns att åka i lok från olika tidsperioder.Bild: Stefan Ed
4. Gå på Järnvägens museum
Besök gruvan med sina primitiva träspår, stationen med väntsal, rallarkojan och banvaktsstugan.
På museet beskrivs järnvägens arbeten förr och nu. Åk i ånglok från förra sekelskiftet eller i förarhytten på X2000 idag – i simulatorn Locomotion känns skillnaden.
På den stora modelljärnvägen presenteras järnvägshistorien med rullande tåg från alla epoker.
Barnen har ett eget Lekstall, där de kan bygga och köra med tåg, spela spel eller läsa en bok. Där kan man bygga och köra med leksaks- och modelltåg, spela spel eller koppla av med en bok.
Lättar förtäring finns för försäljning, men vill man ta med egen mat så går det också bra. Det finns ett fikarum och man kan låna mikrovågsugnar.
I helgen är museet öppet lördag och söndag klockan 10-16.
Entrépriser: 60 kr för vuxna, 40 kronor för pensionärer och studerande, fri entré för barn och ungdomar till och med 16 år.
Låna eller läs en barnbok på Stadsbiblioteket.Bild: Claudio Bresciani/TT
5. Besök biblioteket
På Stadsbibliotekets avdelning för barn och unga finns rum för de yngsta, en avdelning med bilderböcker, en avdelning med kapitelböcker och faktaböcker för mellanåldern och en egen plats för ungdomar.
I helgen är Stadsbiblioteket öppet på lördag klockan 10-14.
På Ängelholms flygmuseum finns bland annat tio flygplan från andra världskriget och fram till vår tid.Bild: Niklas Gustavsson
6. Ängelholms flygmuseum
I museets utställning visas sammanlagt tio flygplan från andra världskriget till JAS 39 Gripen och ett stort antal autentiska miljöer.
På museet finns dessutom tre olika flygsimulatorer: F10-simulatorn, Drakensimulatorn samt Knattesimulatorn för de lite yngre besökarna. (Se hemsidan engelholmsflygmuseum.se för info om bokning och priser.)
I helgen är Ängelholms flygmuseum öppet lördag och söndag klockan 10-17.
Entréavgifter: Vuxna 80 kronor, pensionärer 70 kronor, ungdomar (7-14 år) 40 kronor, barn under sju år fritt inträde i vuxens sällskap.
Möjlighet att spela frisbeegolf finns bland annat i Skörpabäckens dalgång.Bild: Stefan Ed
7. Spela frisbeegolf
Ängelholms frisbeegolfbana ligger i Skörpabäckens dalgång. Banan har nio hål att spela på. Banan är under ombyggnad men fullt tillgänglig och användbar.
I Hembygdsparken finns både djur och lekplatser.Bild: Emmalisa Pauly
8. Besök Hembygdsparken
Hembygdsparken är en oas för hela familjen, året runt.
Utmanande lekredskap, spännande djur, Trollskogen och grillmöjligheter – behöver vi säga mer?
Kanske då att parken är tillgänglig för besök dygnet runt och att det alltid är gratis inträde.
9. Gå på grötfest i Tåssjö
På söndag den 14 januari firas gudstjänst i Tåssjö kyrka klockan 11. Efteråt är det den årliga grötfesten i Tåssjö församlingshem med lotteri, trivsel och underhållning av familjen Öman med vänner.
10. Gå på knutsfest i Höja
På söndag är det knutsfest i Höja församlingshem klockan 15. Det blir andakt, förtäring och programmet "Juulafton klockan 15 med Kalle Anka och hans vänner".
Kostnad 50 kr per person.
Gå till toppen