Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Blixtresan som bäddade för ny EVS-final

Tilde Thun flögs hem från Ukraina och hennes oväntade inhopp bidrog starkt till Engelholms avancemang.

Tilde Thun har spelat EM-kval, men helt oväntat dök hon ändå upp i Engelholms GP-lag.
När Sveriges U19-landslag missat chansen att ta sig vidare i EM-kvalet såg Engelholm plötsligt möjligheten att plocka hem centern Tilde Thun. Satsningen gav resultat, Tilde landade i god tid till semifinalen mot Örebro och där säkrade EVS ännu en finalplats.
– Jag låg och sov och blev väckt, när jag först fick höra om det här och för min del var det ingen tvekan. Nu är jag bara så glad att det löste sig och att jag fick chansen att åka hem och spela GP, säger Tilde efter den dramatiska lördagen.
EVS-ledningen fick klartecken från landslagschefen Ismo Peltoarvo, en hemresa syddes ihop i all hast och ett par timmar innan uppvärmningen var Tilde på plats i Uppsala.
– Det känns fortfarande konstigt att jag är här, det hade jag verkligen inte räknat med. Nu ska jag försöka komma ner i varv och ladda om inför finalen.
Tränaren Per-Anders Sääf var naturligtvis helnöjd med den här lösningen och han hyllar till och med förbundet för deras inställning.
– Det är så här det ska fungera, vi ska hjälpas åt, då blir det bäst för svensk volleyboll, säger P-A.
Själva matchen började annars minst sagt trevande för de NV-skånska tjejerna och efter 20–25 i första och 1–6 i andra talade mycket för Örebro.
– Jag vill inte säga att det blev rörigt, nu när Tilde plötsligt dök upp, men vi har ju inte kunnat träna ihop oss och det tog lite tid. Men efter hand bröt vi ner motståndet och till slut blev det ju inte mycket till match, konstaterar Sääf.
Efter förlusten i första tog EVS tre raka set; 26–24, 25–16, 25–13, och Tilde Thuns oväntade entré var utan tvekan en bidragande orsak. Hon levererade bland annat nio poäng och stärkte upp lagets block framme vid nät. Men det var många som glänste, tränare Sääf lyfter gärna fram Tess Rountree och hennes servande, och nu är det bäddat för en riktig drömfinal mot Hylte/Halmstad.
Läs alla artiklar om: Volleyboll: GP-slutspel
Gå till toppen