Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Efter biobråket – Stefan Jarl tar över Lilla filmfestivalen

Efter fjolårets infekterade biobråk i Båstad har parterna försonats och nu räddas också sommarens festival.

Stefan Jarl.Bild: Ingemar D Kristiansen
Stefan Jarl tar tillfälligt över som nygammal ledare för Lilla filmfestivalen i Båstad.
Därmed hoppas de inblandade i den gångna sommarens storbråk kring festivalen och Båstads filmliv att man ska kunna gå vidare. Ni minns kanske bakgrunden; konflikten mellan festivalens förre konstnärlige ledare Ulf Berggren, som också sedan många år driver Bio Scala året om på orten, och Film i Båstad som anordnar festivalen. Enligt Film i Båstad vägrade Ulf Berggren upplåta biografen de dagar i augusti då festivalen traditionellt anordnats sedan två decennier. Enligt biografägaren hade föreningen inte frågat honom.
Det var en uppriven stämning, mycket lite talade för en försoning. Än mindre så när kommunjuristen i Båstad kopplades in och hotade med uppsägning av Berggrens hyreskontrakt.
Festivalen ställdes in och iskylan bestod under hösten. Publiken har svikit Bio Scala och ingen har kunnat säga något om festivalens framtid. Förrän nu. Och något överraskande har alltså Film i Båstad och Ulf Berggren nu slutit fred och, ja, vänt blad. Innan jul hade konfliktens två huvudpersoner, föreningens ordförande Per Nordangård och Ulf Berggren, ett möte och skakade hand på att de nu var villiga att gå vidare. Styrelseledamoten Petra Carlsson säger att "man nu har lagt konflikten bakom sig av kärlek till filmen och drar ett streck över det som varit". För egen del har hon för första gången på länge gått på bio i Båstad igen.
Hur andra som berörts av konflikten reagerar återstår att se. Men för Lilla filmfestivalen finns det återigen framtidsplaner. På fredagen presenterades Stefan Jarl som nygammal ledare, det var ju han som tog över festivalen från sin vän och kollega Bo Widerberg och sedan drev den under nio år fram till 2005 innan han lämnade över stafettpinnen till Berggren. Med Stefan Jarl hoppas föreningen att få tillbaka "samtalets festival" där filmbranschen och en liten men trogen publik kan komma varandra nära. Han efterträder Emma Gray Munthe som övergår till att projektleda Bergmanveckan på Fårö.
"När jag blev ombedd att komma tillbaka och återupprätta den här lilla fina festivalens anseende, så frågade jag Emma om vi skulle göra det tillsammans. Men då hade hon redan fått frågan om Bergmanveckan", säger han.
Nu är han i full gång med att boka in ett program för festivaldagarna i augusti. När jag når honom på fredagseftermiddagen har han precis fått in "en kanonbra dansk film" och styrt upp en festivaldag med kvinnlig film. Men huvudsaken är att "få tillbaka gemytet och den goda stämningen", säger Stefan Jarl med ett i det här sammanhanget rätt kraftfullt understatement.
Sedan undrar jag, lite retsamt, apropå att Emma Gray Munthe gått vidare från Widerberg till Bergman detta jubileumsår som firar Ingmar Bergmans 100 år, om inte också Lilla filmfestivalen borde ägna Bergman en tanke i sommar?
"Du, det ska bli en sann glädje att få ägna Lilla filmfestivalen åt Sveriges genom tiderna största filmregissör – Bo Widerberg!"
Stefan Jarl räddar alltså Lilla filmfestivalen sommaren 2018. Vem som ska leda den i framtiden är ännu oklart, för Petra Carlsson poängterar att Jarl trots allt ses som en tillfällig lösning.
Läs mer: Storbråk om Widerbergs lilla filmfestival i Båstad
Gå till toppen