Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Helsingborgs symfoniorkester åker på USA-turné

Nästa vecka beger sig Helsingborgs symfoniorkester på turné till USA. Under en månad ska de framföra 20 konserter på andra sidan Atlanten.

Det är tio år sedan symfoniorkestern senast turnerade i USA – nu är det dags igen. Orkestern ska besöka 20 städer och hålla lika många konserter under en månadslång turné.
Den 19 januari bär det av.
– När vi spelar en säsong här hemma så repar vi hårt, spelar en-två konserter och lägger sedan ifrån oss materialet. Det kan vara frustrerande på många sätt. Nu får vi spela samma repertoar gång på gång och det är utvecklande för alla, säger chefsdirigenten Stefan Solyom.
Den 19 januari väntar musikaliska äventyr på andra sidan Atlanten för symfoniorkestern som består av 60 musiker. Med på resan är även chefsdirigenten Stefan Solyom och solisterna Nareh Arghamanyan och Catherine Manoukian.Bild: Truls Bärg
– Orkestern kommer ju också få tillbringa mycket tid tillsammans och vårda det sociala och det är alltid en tillgång, oavsett arbetsplats.
I repertoaren finns sex timmars musik från klassiska tonsättare som Beethoven, Sibelius och Tjajkovskij. Men även svenska inslag i form av Hugo Alvén och den skånska tonsättaren Tobias Broström.
För två år sedan var Stefan Solyom och symfoniorkestern på turné i Tyskland – nu väntar ett ännu större äventyr.Bild: Helsingborgs stad
– Det är musik där vi känner oss hemma, säger Stefan Solyom och berättar att orkestern bakat in musiken till turnén under konserterna de gjort den gångna säsongen och därför hunnit öva en hel del.
– Vi har också precis suttit en hel vecka och gått igenom allt, så vi repeterar in i det sista.
Turnén inleds i Atlanta och fortsätter till ett tiotal delstater, bland annat Georgia, Florida, Alabama, Virginia och Massachusetts. Den avslutande konserten blir i Bronx, New York, den 18 februari.
Det låter hektiskt?
– Ja, visst är det en stor påfrestning som kräver en hel del av orkestern. Men det finns lediga dagar inplanerade, det är nödvändigt.
Med på resan är, förutom orkestern, även pianisten Nareh Arghamanyan och violinisten Catherine Manoukian.
Gå till toppen