Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Örkelljunga

Patient dog till följd av resistenta bakterier

Vårdtagaren blev inlagd på korttidsboende i Örkelljunga efter ett fall i hemmet. Där smittades personen av resistenta bakterier som grannpatienten bar på och avled senare.

I våras blev patienten inlagd på Solhaga vårdhem i Skånes Fagerhult efter att ha ramlat. Men under tiden som personen vårdades på korttidsboendet blev hen sämre och fick skickas till Hässleholms sjukhus.
Efter provtagning stod det klart att patienten smittats av den antibiotikaresistenta bakterien MRSA. Patienten avled senare i lunginflammation.
Solhaga vårdhem drivs av Temabo AB och företaget har anmält händelsen enligt Lex Maria till inspektionen för vård och omsorg, IVO.
I anmälan framgår det att den nu avlidne patienten förmodligen smittats av en granne under vistelsen på Solhaga som bar på de multiresistenta bakterierna.
Att smittan kunde spridas från grannen till vårdtagaren har berott på ”bristande basala vårdhygienrutiner”, enligt Lex Maria-anmälan.
Vårdhygien Region Skåne har genomfört en smittspårning som avslutades i oktober.
Tidningen har upprepade gånger sökt Solhagas verksamhetschef för en kommentar kring händelsen men har inte fått något svar.
Gå till toppen