Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Mats Skogkär: Ut med störande mobiler ur klassen.

En diskussion om mobilförbud i skolan har åter blossat upp. Frågan är varför.
I första hand borde detta vara upp till den enskilda skolan och lärarna där. Bedömer de att elevernas mobiler inte inkräktar på barnens koncentration och ordningen under lektionerna så är telefonerna inget problem.
Är uppfattningen den motsatta – att mobilerna stör undervisningen – så bort med dem. Under lektionstid eller under hela dagen.
De flesta vuxna behöver sannolikt inte gå längre än till sig själv för att inse vilket hot mot koncentrationen, vilken distraktion, den smarta mobilen utgör.
Av otaliga vittnesmål från såväl lärare som elever att döma är den ett störande moment i en skola som även av andra skäl har stora problem med ordning och reda.
Enligt en utvärdering av Skolverket från 2016, IT-användning och IT-kompetens i skolan, ansåg två tredjedelar av lärarna på grundskolans högstadium och på gymnasiet att "arbetet i klassrummet störs varje dag" av elevers sms:ande, användning av sociala medier med mera.
Då är det kanske läge att göra något åt saken?
Ibland är det bästa och enklaste förhållningssättet till barn och unga att förklara att vissa saker helt enkelt inte är förhandlingsbara. Och varför. Att den vuxne helt enkelt använder sig av sin auktoritet i egenskap av just vuxen.
Det borde inte vara någon revolutionerande tanke.
Gå till toppen