Dygnet runt

Teatr Weimars hyllade föreställning om Europa i kaos återuppstår i Helsingborg

Teatr Weimars monolog om Europas förfall och människan som handelsvara, ”In memoriam to identity”, hyllades av kritiker vid premiären i Malmö. Sex år senare återuppförs verket i Helsingborg och tematiken är fortfarande aktuell – kanske mer än någonsin.

Skådespelaren Nils Dernevik är den enda som står på scen i Teatr Weimars ”In memorian to identity”.Bild: Jörgen Dahlqvist
En roadmovie i monologform genom ett Europa i kaos. Så beskriver regissören Linda Ritzén pjäsen ”In memoriam to identity” som för första gången sattes upp i Malmö år 2012.
– Det är en väldigt speciell monolog. Det är en himla massa roller i pjäsen, men de spelas av en enda person. All text är skriven i tredje person och man vet inte vem som berättar. Det är en rolig teaterlek där Nils [Dernevik, skådespelare] spelar mot sig själv i en hög och rafflande hastighet, säger hon.
Bakom verket står scenkonstkollektivet Teatr Weimar och pjäsen – vilken är en del av gruppens fristående serie om Europa – möttes av idel lovord i samband med premiären. HD och Sydsvenskans recensent Malena Forsare skrev då att föreställningen ”klingar på något gåtfullt sätt både rent och falskt i samma ackord”.
I ”In memoriam to identity” skildras en färd genom Europa, där huvudpersonen möter diverse karaktärer och blir såld på öppna marknaden. Influenser från alltifrån grekiska dramer till Disneyfilmer avlöser varandra och flera utav karaktärerna flickan möter är hämtade ur populärkulturen.
Läs mer:Teater söker det nya Europa
Regissören Linda Ritzén (till höger) vid en annan av Teatr Weimars uppsättningar.Bild: Hussein El-alawi
I stort handlar pjäsen om Europas förfall och hur huvudpersonen försöker överleva i ett Europa i kaos, förklarar Linda Ritzén. Denna tematik – där maktförhållanden, ekonomisk kris, migrationsströmningar och kvinnors rätt till sin egen kropp diskuteras – är fortfarande, sex år efter att pjäsen skrevs, minst lika aktuell idag, menar hon.
– Det kanske låter lite klyschigt, men nu när vi har tagit upp pjäsen igen är det inte mycket som har förändrats. Det är fortfarande ett Europa i kaos. Det är lite andra namn vid makten som vi har fått ändra om i verket, men mycket tycker jag gäller fortfarande. Det är samma typ av problematik, det är nästan ännu värre idag än vad det var då, säger Linda Ritzén och fortsätter:
– Det är också saker som har hänt i världen som gör att vissa delar förstärkts ytterligare. Det gör att Jörgen Dahlqvist, som har skrivit texten, ligger före sin tid, tycker jag.
”In memoriam to identity” är en annorlunda monolog där Nils Dernevik spelar mot sig själv, förklarar regissören Linda Ritzén.Bild: Jörgen Dahlqvist
För närvarande pågår repetitionerna för fullt inför återuppsättningen, vilken sker på Kulturhotellet i Helsingborg den 18 och 19 januari.
– Det känns otroligt roligt, det blev inte så många föreställningar sist vi satte upp den. Det ska framförallt bli jätteroligt att göra den i Helsingborg, Det känns verkligen jättekul, säger Linda Ritzén.

”In memoriam to identity”

Monolog av Malmöbaserade scenkonstkollektivet Teatr Weimar som för första gången sattes upp år 2012.

Nu uppförs verket igen, fast på Kulturhotellet i Helsingborg den 18 januari klockan 19 och den 19 januari klockan 19.

Text: Jörgen Dahlqvist.

Regi: Linda Ritzén.

Medverkande: Nils Dernevik.

Rum: Jörgen Dahlqvist, Nils Dernevik och Linda Ritzén.

Ljus och video: Jörgen Dahlqvist.

Uppsättningen i Helsingborg är ett samarbete mellan Teatr Weimar, Kulturhotellet och Helsingborgs stadsteater.

Gå till toppen