Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Migrationsverket varslar 361 personer i region Syd

Asylmottagningen i Helsingborg försvinner helt när Migrationsverket organiserar om. Totalt varslas 361 personer i region Syd som en följd av den nya asylpolitiken.

På mottagningen i Helsingborg har ett 30-tal personer arbetat. Sedan de asylsökande blivit färre behövs inte enheten längre.
– Antalet asylsökande minskar och därmed minskar även resurserna för 2018. Vi måste återgå till den storlek vi hade innan den stora mängden asylsökande under 2014 och 2015, säger Åsa Lindberg, chef på Migrationsverkets region Syd.
Flera medarbetare i Helsingborg har redan flyttats över till förvaret i Åstorp. Kvar finns 17 personer på tjänster som varslades på måndagen.
– Mottagningsenheterna är de som tydligast påverkas av hur vår inströmning ser ut och historiskt är det även de enheterna där man får expandera och avveckla först när antalet asylsökande går upp eller ner. Det fungerar lite som ett dragspel och då Helsingborg ligger nära Malmö blir det naturligt att centrera det till en enhet
Migrationsverket varslar även 300 personer i Malmö, 30 i Kronoberg och 7 i Blekinge, totalt 361 personer i region Syd.
Malmö drabbas hårdast. Varslet gäller främst anställda som arbetar med asylprövning men det blir färre anställda även på nationellt servicecenter och mottagningen.
Däremot finns ingen övertalighet på tillståndsprövningen eftersom antalet anknytningsärenden och arbetstillstånd inte minskar.
Som mest har region Syd haft 1300 anställda. I slutet av året ska de vara 650.
Enligt Åsa Lindberg har de anställda varit medvetna om utvecklingen och flera har redan sökt sig till nya anställningar. Därför går det inte att säga än hur många som till slut behöver sägas upp.
– Vi har pratat om det här sedan hösten 2016. Och vi märker att många handläggare är attraktiva på arbetsmarknaden och vi tror att många kommer att söka och få nya jobb.
– Men vi anställde inte de här personerna med tanke på att vi skulle behöva säga upp dem. Det handlar om att politiken har ändrats.
Förändringarna berör utan hela landet. Totalt väntas 3000 tjänster försvinna från Migrationsverket.
Gå till toppen