Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Svensk film kan vinna Guldbjörn i Berlin

Den svenska långfilmen "Toppen av ingenting" av Axel Petersén och Måns Månsson är uttagen till huvudtävlan vid filmfestivalen i Berlin. – Det känns helt otroligt, vi hade aldrig räknat med det, säger Måns Månsson till TT.

Måns Månsson och Axel Peterséns nya film "Toppen av ingenting" är uttagen i tävlan i Berlin senare i vinter.Bild: Anders Wiklund/TT
Senast en svensk film togs ut i huvudtävlan var Lukas Moodysons "Mammut" 2009. Det innebär att filmen kan prisas med en prestigefylld Guldbjörn.
– Vi är glada om någon över huvud taget är intresserad av filmen, att då få ett samtal från en översvallande Dieter Kosslick (festivalchefen i Berlin) en söndagsförmiddag, det är ganska overkligt, säger Måns Månsson.
"Toppen av ingenting" kretsar kring 68-åriga Nojet som ärver en hyresfastighet av sin nyligen avlidne pappa – men det hon trodde var en kassako visar sig vara en förbannelse. Huvudrollen spelas av Léonore Ekstand, faster till regissören Axel Petersén. Hon hade också hade en biroll i hans debutfilm "Avalon", som hon Guldbaggenominerades för.
– Hon lärde sig mycket av Johannes Brost under inspelningen av "Avalon" och vi har alltid känt att vi vill jobba mer med henne. Hon är helt briljant. Att se henne på röda mattan bredvid storheter som Isabelle Huppert i Berlin, det blir fantastiskt, säger Axel Petersén.
Sedan tidigare är det klart att den svenska tecknade filmen "Gordon & Paddy" och dokumentärfilmen "Den sommaren" ska visas på Berlins filmfestival i år. "Gordon & Paddy" är uttagen till tävlingssektionen för barn- och ungdomsfilmer.
Berlins filmfestival äger rum den 15–25 februari. "Toppen av ingenting" går upp på bio den 16 mars.
Fakta

"Toppen av ingenting"

Regi: Måns Månsson ("H:r Landshövding" (2008), "Yarden" (2016)) och Axel Petersén ("Avalon" (2012), "Under pyramiden" (2016)).

Manus: Axel Petersén

Foto: Måns Månsson

Producent: Sigrid Helleday

I rollerna: Léonore Ekstrand, Christer Levin, Don Bennechi

Gå till toppen