Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Åklagaren: Peter Madsen knivskar Kim Wall när hon levde

Mordhäktade ubåtsmannen Peter Madsen åtalas för att medvetet ha dödat den svenska journalisten Kim Wall. Antingen genom strypning eller att ha skurit halsen av henne.

På tisdagen lämnade specialåklagare Jakob Buch-Jepsen in åtalet mot Peter Madsen, som suttit häktad sedan i augusti 2017. Han greps när han kom i land efter att ha sänkt sin egenhändigt byggda ubåt Nautilus i Kögebukten den 11 augusti.
Jakob Buch-Jepsen begär att Madsen döms till livstid för mord, för att ha styckat Kim Walls döda kropp och för att ha begått grova sexuella övergrepp mot henne.
Åklagare Jacob Buch-Jepsen höll pressträff hos Köpenhamns polis, med anledning av att åtalet mot Peter Madsen släppts.Bild: Johan Nilsson/TT
Som alternativ yrkas att Madsen döms till "förvaring" – ett straff som används för särskilt våldsamma kriminella och innebär att man sitter inlåst tills vidare. Det görs regelbundna avstämningar under strafftiden, men förvaring kan innebära inlåsning hela livet. Den danska motsvarigheten till socialstyrelsens rättsliga råd gav på måndagen klartecken att döma ut förvaring, sedan de granskat materialet från den rättspsykiatriska undersökningen.
Läs också I rättvisans tjänst – för offrens upprättelse
Madsen klassades som tillräckligt psykiskt frisk för att dömas till fängelse i den undersökning som blev klar redan i början av december 2017.
Polisutredningen visar att det hela inte var en plötslig idé från Madsens sida, utan att han förberedde och planerade mordet och styckningen.
Polis och åklagare betonar att dödsorsaken är oklar, trots att alla Kim Walls kroppsdelar har återfunnits och granskats av rättsläkare. Därmed blir det i rättegången närmast en fråga om att utesluta alternativa dödsorsaker för att kunna döma Madsen för mord.
Fakta

Detta händer nu

• Åklagaren lämnar in åtalet till Byretten i Köpenhamn, motsvarande tingsrätten i Sverige.

• Åtalet består av en stämningsansökan och en förundersökning.

• Rättegången mot Peter Madsen är inplanerad att börja den 8 mars.

• Stämningsansökan är en kortfattad översikt över brottsrubriceringarna och det bevismaterial åklagaren tänker lyfta fram i rätten.

Här kan man utläsa exempelvis hur många förhör som ska användas och med vilka personer, samt vilka typer av bevis som finns. Både vapen och andra saker, som fingeravtryck, DNA, eller för den delen fotspår. Allt som kan återskapa ett händelseförlopp. Av stämningsansökan framgår också olika expertutlåtanden – i det här fallet väger obducenternas rapport tungt.

• Förundersökningen är själva utredningen, med alla detaljer, utskrivna förhör, fotografier, ritningar och promemorior. Det är allt material som åklagaren tycker behövs för att driva målet i domstol. En del insamlat material läggs alltid åt sidan och åberopas inte. I Sverige kallas det för ”slasken”.

Förundersökningen om mordet på Kim Wall fyller nio A4-pärmar.

• Offentlighetsprinciperna är annorlunda i Danmark.

– Stämningsansökan blir inte tillgänglig för journalister och utomstående förrän sju dagar efter att den har lämnats in till rätten. I Sverige är en stämningsansökan offentlig när den lämnas in.

– Förundersökningen blir aldrig offentlig. I alla fall inte som i Sverige, där utredningens alla detaljer kan spridas, kommenteras och granskas från första stund. I Danmark har bara åklagarsidan, advokaten och rätten tillgång till allt förundersökning. Sedan offentliggörs det bit för bit vartefter det läggs fram i rätten.

I Danmark är det upp till domstolen att bestämma vad som lämnas ut för publicering i pressen. Offentlighet är huvudregeln, men exempelvis har övervakningsfilmer och fotografier sekretessbelagts av dansk domstol på ett sätt som är främmande för den svenska traditionen. Alla – inklusive journalisterna – kan i och för sig klaga på beslut och få dem överprövade.

Han hävdade det första dygnet att Kim Wall hade gått levande av hans ubåt. I nästa version sa han att hon fått den tunga ubåtsluckan i huvudet och dött av det. När det kunde motbevisas efter att hennes huvud återfunnits av danska försvarets dykare med hjälp av svenska polishundar, gick han över till att påstå att hon måste ha dött nere i ubåten – kanske av avgaser.
Den versionen håller han ännu fast vid. Det enda han erkänner är att han styckade henne kropp, sedan han fått vad han beskriver som panik.
Specialåklagare Jakob Buch-Jepsen har kallat till presskonferens klockan 14.30 under tisdagen. Men åklagaren säger till HD och Sydsvenskan att bara enstaka frågor besvaras under dagens presskonferens. Han kommer inte att lämna några längre resonemang om bevisläget, exempelvis.
– Det gör vi både av hänsyn till de anhöriga och till att vi inte vill beskriva målet för detaljerat innan rättegången påbörjas.
Polisen begär också att Madsens ubåt konfiskeras och förstörs, något som blir aktuellt först när rättegången är över och domen vunnit laga kraft.
Peter Madsens advokat, Betina Hald Engmark, säger under tisdags eftermiddagen:
– Jag sitter i rätten hela dagen. Därefter ska jag träffa min klient och gå igenom det här. I övrigt har jag ingen kommentar just nu.
Bild: Johan Nilsson/TT

Här kan du läsa vår direktrapportering i efterhand

Bild: Krister Cronqvist
Gå till toppen