Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Heidi Avellan: Samarbete, samarbete, samarbete.

Morgan Johansson (S).Bild: Henrik Montgomery/TT
SÄLEN.
Sverige måste förbereda sig – om kriget kommer.
I vår skickas den nygamla broschyren Om kriget kommer till alla hushåll. För kriget kommer kanske, en dag. Men ett väpnat anfall mot Sverige idag är inte sannolikt.
Så sannolikt att det rentav måste ses som sant – efter dådet på Drottninggatan i april – är däremot terrorattacker. Den våldsbejakande extremismen.
Och här är beredskapen inte god.
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) påminde i sitt anförande på Folk och försvars rikskonferens i Sälen under tisdagen om att när Sverige attackerades i april, svarade folk med solidaritet: inbjudan till pizza eller en soffa att övernatta på.
"Ett sådant samhälle kan aldrig kuvas", säger Johansson.
Alla ska vara med. Det bygger säkerhet. Men det finns miljöer som står utanför majoritetssamhället. De kan bli farliga.
Grupper som sprider jihadistiska budskap möter nästan inget motstånd, hävdar terrorforskaren Magnus Ranstorp. Det är viktigt att förstå dessa miljöer – som moskéer och koranskolor – men också att göra något åt dem.
Skyddet börjar med vaksamhet i vardagen.
Ensamma gärningsmän med enkla vapen som radikaliseras snabbt. Snabbt planlagda dåd. Så beskriver Säpochefen Anders Thornberg terrorismen – och bilden bekräftas av hans nordiska kolleger.
Det finns tre sätt att bekämpa extremisterna, slår Finn Borch Anderson från danska PET fast: "samarbete, samarbete, samarbete". Strukturerat samarbete mellan myndigheter, mellan nordiska grannländer och internationellt.
På hemmaplan i Sverige är stuprören tyvärr starka: säkerhetspolisen vet saker som socialtjänsten inte har en aning om. Säpo kan inte göra hela jobbet. Här krävs samarbete, samarbete, samarbete. På alla nivåer.
Det får aldrig råda osäkerhet om att hela samhället står upp mot allt som hotar demokratin.
Gå till toppen