Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lätt att ironisera över dem som äter kakan och har den kvar

Timothée Chalamet donerar inkomsterna från Woody Allens film efter kritiken.

Woody Allen. Timothée Chalamet.Bild: TT
När #metoo-rörelsen vrålade igång i höstas tog det inte lång tid förrän ljuset riktades mot Woody Allen. Han har under många år ansetts vara en ful gubbe av en rad skäl. Efter att hans adoptivdotter Dylan Farrow upprepade anklagelserna mot honom, att han ska ha förgripit sig på henne när hon var liten, började skådespelarna som medverkar i regissörens kommande film A rainy day in New York ställas till svars: Jude Law, Selena Gomez, Elle Fanning. En av huvudrollsinnehavarna är Timothée Chalamet, som i år gjort stor succé i det romantiska dramat Call me by your name och efter påtryckningar har han nu meddelat att han skänker sina inkomster från Woody Allen-filmen till välgörenhet, men att han i övrigt inte kommenterar saken.
Timothée Chalamet har just fyllt 22 och befinner sig i början av en lovande karriär och kanske är det orimligt att lasta honom för samarbetet med Woody Allen. Förmodligen hade han kunnat komma undan med att han var ung och oförståndig – om det överhuvudtaget måste vara nödvändigt att ta avstånd från konstnärer som kritiseras för att inte vara goda människor. Nu donerar han i alla fall pengarna till organisationerna Time's Up, LGTB Center i New York och RAINN, tre organisationer som på olika sätt mobiliserar mot sexuella trakasserier.
Läs också Fantasin krockar brutalt med verkligheten när vi trånar efter bad boys
Detta är en uppseendeväckande gest, och det ska bli intressant att se om den sätter press på kollegorna att göra något liknande. Nyligen meddelade Greta Gerwig, som regisserat filmen Lady Bird där Timothée Chalamet för övrigt har en roll, att hon ångrar sin medverkan i Woody Allens film Förälskad i Rom från 2012.
Den cyniske tänker att detta handlar om att mobilisera inför årets Oscarsgala – på tisdag kommer nämligen nomineringarna och i kölvattnet av #metoo är det inte osannolikt att akademin aktar sig för att dela ut statyetter till personer som kan tänkas hamna i hätska diskussioners centrum.
Hursomhelst är det lätt att ironisera över gesten – på detta sätt kan Timothée Chalamet äta kakan och ha den kvar. Det är som om han hade tagit en miljövidrig weekendresa till Shanghai och sedan klimatkompenserat genom att köpa utsläppsrätter – voilà!
Nord & Francke på Instagram!
Här finns vi på Facebook!
Vår podd är här!
Mejla oss!
Gå till toppen