Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Häng med bakom kulisserna hos Engelholmsrevyn

Engelholmsrevyns tredje spelhelg blev annorlunda. Hallå följde med in bakom kulisserna för att känna på stämningen inför lördagens första föreställning.

Elina Lindholm och Nicole Månsson sitter och myser i logen. Nu njuter de av allt arbete.Bild: Evelina Gunnarsson
13.30. Majoriteten av de involverade i årets Engelholmsrevy har checkat in på revyteatern på Nybrovägen. De flesta är där helt ideellt, serveringspersonal, scenarbetare, orkester och ensemblen. Anders "Puppan" Hansson var med och startade revyn 1986/97 och gör nu sitt 32:a år i revyn. För fem år sedan återvände han till ensemblen efter ett uppehåll, men även under uppehållet var han involverad i serveringsverksamheten. Bland de som varit med länge finns också Johan Ejehag som gör sitt 17:e år och Dan Johansson som också var med och startade revyn men som i dag är revyvärd.
– Jag kom vid ettiden i dag, för efter föreställningarna brukar jag alltid slänga mina kläder i en hög. När jag sen kommer nästa gång efter är det min terapi att hänga upp dem i ordning igen. Sen går jag in till bowlinghallen och äter en burgare och dricker en alkoholfri öl, säger Rikard Ahlberg, som är med i ensemblen.
Benny Andersson rör runt i grytorna samtidigt som ensemblen sjunger upp.Bild: Evelina Gunnarsson
I kulisserna är det trångt den här helgen. Samtliga gäster ska bjudas på ärtsoppa och punsch och Amy Paulsson, Helen Gunnarsson och Anita Paulsson rör i grytorna. Stämningen är lugn och för Nicole Månsson, koreograf och en del av ensemblen, är det viktigt att hinna småprata med alla.
– Man har sina fasta rutiner som ska hinnas Jag har hand om marknadsföringen, så jag brukar försöka få iväg ett par facebookinlägg innan vårt uppsjung. Också ska jag hinna sminka mig i tid, säger Nicole som också visar upp de tre-fyra par strumpbyxor som ska på innan scenen intas.
Går ni någon gång igenom något i föreställningen?
– Det är om något har hänt på förra föreställningen, då kollar man en extra gång, säger Nicole.
– I värsta fall så har vi manus här i logen, men det är nästan bara sämre att titta i, säger Elina Lindholm.
– En gång stod jag i byxan (de tygstycken som ramar in scenen, reds. anm.) och skulle gå in men hade inte en aning om vad jag skulle göra. Men när ljuset slog om så visste jag precis. Dessutom är publiken här väldigt förlåtande om man skulle göra fel. De brukar skratta åt det.
Erik Svensson kollpar in elektroniken samtidigt som elen Gunnarsson, Amy Paulsson och Anita Paulsson ser till att ärtsoppan är färdig att servera.Bild: Evelina Gunnarsson
I lugn och ro sminkar de sig båda i sin loge. Både Nicole och Elina är överens om att det här är belöningen för allt slit.
– Nu slappnar man av och myser bara, säger Nicole.
I logen bredvid sitter Jenny Winstedt och smuttar på sitt kaffe.
– När det är föreställning går jag på koffein. Det är för att tagga till. Det finns väl inget så härligt som att spela revy med koffeinhjärtklappning, säger Jenny och skrattar.
Erik Svensson trillar in på Revyteatern med andan i halsen. Han brukar vara på plats två timmar innan men i dag var det svårt att få tiden att gå ihop. Han ser till att alla får sina myggor och att ljud, ljus och bild fungerar under föreställningen. Från sitt mixerbord längst bak har han lokalens bästa plats under föreställningen.
Revyvärd Dan Johansson tar emot publiken på Revyteatern.Bild: Evelina Gunnarsson
14.10. Publiken börjar anlända. Revyvärd Dan Johansson tar välklädd emot i entrén och ser till att öppna dörren för alla. Ute i kulisserna bärs ytterligare en gryta med ärtsoppa ut till tältet.
14.30. Med en timme kvar till start samlas Rikard, Johan, Nicole och Elina och tjejernas loge. Eftersom publiken kom tidigare i dag har de inte kunnat ha ett vanligt uppsjung och kör ett provisoriskt i logen. Ett Sven-Ingvars-medley ljuder från en telefon och i takt med att tonerna sprider sig i kulisserna ansluter allt fler från ensemblen. Ute på scenen värmer orkestern med kapellmästare Carsten Andersson i spetsen upp på egen hand. I vanliga fall är de också med på uppsjunget.
– Det speciella med att spela revy är den omfattande repertoaren. Det är hela tiden olika sound och energier, säger kapellmästare Carsten som bidragit med mycket av det musikaliska i revyn och som dessutom gör sitt första år i revyn.
Blir du någonsin nervös?
- Det är väl för att man ska lyckas med tajmingen. Sen är det värre när man ska upp och säga något än när man ska spela, säger Carsten.
Rikard Ahlberg sätter sminket en knapp timme innan föreställningen startar. En hamburgare och en alkoholfri öl på bowlinghallen ingår också i förberedelserna.Bild: Evelina Gunnarsson
En stund senare börjar sminkningarna att sitta på såväl män som kvinnor.
– Vi sminkar oss själva. Nu har jag dessutom köpt en sån här, innan tvättade jag bort sminket med tvål och vatten men det blev jag alldeles röd i ögonen av, säger Anders "Puppan" Hansson och visar upp en sminkborttagning.
15.15. Dan Johansson kommer ut och ropar "15 minuter till start!" Allt fler samlas bakom scenen. Scenarbetarna Eddie Nielsen och sonen Jonathan Paulsson ser till att all rekvisita är på plats. Bland grytorna och i serveringen står mamman i familjen, Anita Paulsson och dottern Amy Paulsson.
15.23. Samtliga i ensemblen samlas precis nedanför scenen. De samlas i en ring och ett och annat skämt far i luften. De skojar om vad som kan hända när 200 personer som nyss ätit ärtsoppa samlas i samma lokal. Peppen avslutas med att samtliga involveras i ett varv där man klappar de andra lycka till på ändan.
15.30. Ensemblen gör sig redo att inta scenen. Iförda campingutstyrslar smyger de upp för trappan till scenen och ger sig ut till musiken.
Gå till toppen