Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Två män anhållna efter sprängning vid polishus Malmö

På onsdagskvällen exploderade någon form av sprängladdning på baksidan av polishuset i Rosengård i Malmö. Två män i 20-årsåldern greps misstänkta för dådet. Ingen person skadades vid explosionen. Under natten anhölls de två misstänkta gärningsmännen av åklagare.

Någon form av sprängladdning har detonerat utanför polishuset i Rosengård.Bild: Patrick Persson
Klockan 21.06 hördes en hög smäll i området kring Von Lingens väg och flera personer larmade polisen. Det visade sig att någon form av sprängladdning hade exploderat på gården till polishuset på Rosengård.
Det fanns personal i polishuset när explosionen inträffade, men inga människor kom till skada. Däremot fick tre fordon som tillhör polisanställda plåtskador och fasaden blev skadad av splitter.
Polisen bedömer att dådet är riktat mot själva polisverksamheten. Enligt poliskällor till tidningen är ett av polisens spår att det rör sig om någon form av hämndattack.
– Jag satt hemma framför datorn och hörde en hög smäll och det skallrade till rejält i rutorna. Först trodde jag att smällen kom från Herrgården, men sedan tittade jag ut och förstod att det var vid polishuset, berättade en man som bor ungefär hundra meter från polishuset.
Polisen spärrade av ett stort område runt polishuset och bombtekniker undersökte platsen. Sent på onsdagskvällen var det fortfarande oklart vad för sorts sprängladdning som exploderat.
Under kvällen genomförde polisen flera husrannsakningar i området och grep två män i 20-årsåldern som är misstänkta för dådet.
Polisen utreder händelsen som allmänfarlig ödeläggelse.
– Att ytterligare en polisstation i region Syd har utsatts för attentat är fullständigt oacceptabelt. Kvällens dåd visar att vi måste fortsätta jobba intensivt i kampen mot den grova brottsligheten. Vi kommer aldrig backa undan för kriminaliteten, säger Carina Persson, regionpolischef i Syd, i ett uttalande på polisens hemsida.
Läs också Tidigare dåd mot den svenska polisen
Sprängningen bedöms som en särskild händelse och polisen har gått in i stabsläge för att kunna kraftsamla alla tillgängliga resurser i regionen.
Vid 01.40 natten till torsdag meddelade polisen att avspärrningarna vid polisstationen är hävda och att bombgruppen lämnat platsen. Det är ännu oklart vad det är som har detonerat.
— Vi går inte in på vad de är för typ av föremål i nuläget, säger Magnus Lefèvre, vakthavande befäl i polisregion Syd.
Under natten anhölls de två misstänkta gärningsmännen av åklagare. Enligt Magnus Lefèvre finns det inga ytterligare misstänkta.
— Men det är ett pågående ärende så det skulle kunna bli både fler eller färre under utredningens gång.
Han vill inte kommentera om männen är kända av polisen sedan tidigare.
Läs också Entrén till polishuset i Helsingborg sprängd – rutor blåstes ut på huset mittemot
Sprängningen är det tredje angreppet mot skånsk polis på tre månader. Den 18 oktober detonerade en kraftig sprängladdning vid polishuset i Helsingborg. Ett 30-tal fönster krossades och dörren till entrén sprängdes sönder. Den 29 december sprängdes en polisbil som stod parkerad utanför polishuset på Sallerupsvägen i Malmö.
Läs också Polisbil sprängd i Malmö – en man har anhållits
En 22-årig man sitter häktad misstänkt för sprängningen av polisbilen. Brottet är rubricerat som grov skadegörelse. I fallet med sprängningen mot polishuset i Helsingborg finns fortfarande ingen misstänkt.
Under onsdagskvällen förhöjde polisen säkerheten vid flera polisstationer, däribland den i Toftanäs.Bild: Patrick Persson
En större explosion inträffade på Rosengård på onsdagskvällen.Bild: Patrick Persson
Strax för klockan 22 slog polisens insatsstyrka till mot en adress på Rosengård.Bild: Patrick Persson
Bild: Patrick Persson
Bild: Patrick Persson
Gå till toppen