Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Miljonuttag i misstänkta assistansbolaget

14 personer är misstänkta. Många har anhållits och fem har hittills begärts häktade. Nu kan HD och Sydsvenskan berätta att bolagets assistenter har varit inblandade i fusk tidigare.

På tisdagen och onsdagen slog ekobrottsmyndigheten till mot flera adresser i Malmö. Misstanken gäller grovt bidragsbrott och drygt elva miljoner kronor i felaktiga utbetalningar från Försäkringskassan. Det handlar bland annat om fiktiva anställningar av assistenter.
Läs också Tolv personer anhållna misstänkta för bidragsfusk för miljoner i Skåne
– Två av de anhållna är företrädare för bolaget, två är närstående till brukare, resten är assistenter eller rättare sagt påstådda assistenter som i själva verket inte ska ha varit det, säger Björn Rosenlöf, kammaråklagare på ekobrottsmyndigheten.
Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Enligt honom kommer fler personer att begäras häktade i helgen. De misstänkta ska gemensamt och i samförstånd ha lurat Försäkringskassan på drygt 11 miljoner kronor. Fusket misstänks ha startat 2013 – och pågått fram till nu.
– Hur stor del som är svart eller vit, det är det vi utreder, säger han.
Det misstänkta företaget poängterar på sin hemsida att verksamheten är seriös och att ägarna sätter integritet och engagemang högt. De skriver också att bolaget inte har något vinstintresse.
Samtidigt har företaget vuxit snabbt. Det startade för sex år sedan och har i dag en omsättning på över 80 miljoner kronor och över 100 anställda. De senaste åren har ägarna tagit ut 12 miljoner kronor i utdelning, visar årsredovisningarna.
Bild: Hasse Holmberg / TT
Inom ägarfamiljen finns också flera olika assistansbolag.
Ingen på det aktuella bolaget är intresserad av att ge någon kommentar.
– Jag vill inte säga något, säger den som svarar på styrelseordförandens telefon.
HD och Sydsvenskan kan nu också avslöja att anställda på bolaget även tidigare har figurerat i assistanshärvor.
Så sent som i november i fjor dömdes vid Borås tingsrätt sex personer som har varit anställda på assistansföretaget. Det handlade, enligt åtalet, om oriktigt redovisade assistanstimmar till ett värde av nästan 900 000 kronor under åren 2013-2014.
Flera av de anställda var släktingar. En kvinna dömdes för totalt 17 bidragsbrott. Andra assistenter dömdes för häleri för att de fått lön som de inte varit berättigade till insatt på konton.
Tingsrätten kom fram till att en av assistenterna hade fått lön i nästan ett och ett halvt år trots att hon under större delen av tiden inte fanns i Sverige. Det vet man – eftersom hon blev utvisad ur landet.
En annan assistent hade fått lön trots att brukaren befunnit sig utomlands. Och vid ett annat tillfälle var det tvärtom. Brukare var i Sverige, men assistenterna på Gran Canaria.
Företagets ledning var i Boråsmålet inte misstänkta eller åtalade för något brott. De hördes som vittnen och under rättegången framkom att assistenter och ledningen skyllde på varandra.
Gå till toppen