Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Släktforskning

Släktjakten kan börja på lördag

På lördag bjuder arkiven in till Släktforskningens dag. Jakten kan börja...

Jakten efter rötterna kan börja lördagen den 20 januari. Då arrangeras Släktforskningens dag på en rad olika platser i Sverige.Bild: Roland Classon
Det är Släktforskningens dag lördagen den 20 januari runt om i hela Sverige. Tidigare år har denna dag arrangerats i mars, men är nu alltså tidigarelagd.
Under 2018 fyller Riksarkivet 400 år och som tema för Släktforskningens dag det här året har man arkiv.
Bland annat är det Släktforskningens dag på nya Stadsarkivet i Helsingborg på Västra Sandgatan 7. Här finns Helsingborgs släktforskare- och bygdeförening på plats i samarbete med Stadsarkivet mellan klockan 11 och 15.
– Vår förening kommer att bemanna forskarsalen med tio personer. Vi hjälper till med nybörjarhjälp, emigrantforskning, DNA-forskning, mantalsforskning, domstolsforskning, forskning i Danmark. DIS med Disgen datorprogram, kartforskning historiska kartor, soldatforskning och texttydning, säger Anita Larsson i Helsingborgs släktforskarförening.
Är man nybörjare i släktforskning får man bäst hjälp om man har med sig namn och födelsedatum alternativt dödsdatum på den person man vill börja forska på.
– Detta är också ett utmärkt tillfälle att få hjälp med problem i den egna forskningen. I år har vi också möjlighet att erbjuda intresserade DNA-topsning genom företaget Family Tree DNA. Vi har också öppet i vårt bibliotek.
Stadsarkivet i Helsingborg passar även på att visa sina samlingar. Det blir rundvandring i magasinet “Bakom kulisserna”, vid fyra tillfällen under dagen, klockan 12.30, 13.00, 13.30 och 14.00.
Det är Släktforskningens dag även i Höganäs. Här är det Kullabygdens släktforskare som arrangerar.
– Vi har öppet i föreningslokalen på Linnégatan 15 i Höganäs mellan klockan 11 och 15, säger föreningens ordförande Birgitta Svantesson.
Malmö stadsarkiv, Bergsgatan 20, arrangerar Släktforskningens dag mellan klockan 10 och 15. Här bjuds det på föredrag, släktforskarhjälp, magasinsvisningar, bokbord och mycket mer.
Lunds stadsbibliotek, S:t Petri Kyrkogata 6, håller öppet för Släktforskningens dag mellan klockan 10 och 14 i samarbete med Lunds släktforskarförening. Bland annat berättar Tobias Idberg, arkivarie vid Lunds universitetsbiblioteks handskriftsavdelning, vad som gömmer sig för släktforskaren i bibliotekets specialsamlingar.
Gå till toppen