Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Tobias Lindberg: Klyftor kräva dessa nycker.

Ylva Johansson.Bild: Lars Pehrson/SvD/TT
Jobbklyftorna består. Arbetslösheten ligger nu på 4,0 procent bland inrikes födda – motsvarande andel bland utrikes födda är 22,2 procent. Detta efter ett år då inflödet av nya jobb till Arbetsförmedlingen har varit på den högsta nivån sedan 1992. Mycket starkare draghjälp än så lär konjunkturen inte ge.
Så vad ska regeringen göra för att jämna ut de stora skillnaderna så att fler kan bidra till tillväxt och välfärd?
Extratjänster och gröna jobb kan säkert ge några tusen fler arbetstillfällen. Men uppenbart krävs mer omfattande åtgärder, vilket statsminister Stefan Löfven (S) också medgav under onsdagens partiledardebatt. Han talade om vikten av att stat, fack och arbetsgivare hjälps åt med integrationen på arbetsmarknaden.
"Men vi ska inte göra det som de borgerliga föreslår, att lagstifta om lägre löner."
Nu är det förstås inte riktigt det allianspartierna talar om. De tänker sig en anställningsform med jobb till lägre lön, utan arbetsgivaravgift och med utbildning under en del av arbetstiden. Löfven ser faktiskt ut att hamna i samma härad vid en uppgörelse med arbetsmarknadsparterna.
LO, Unionen och Svenskt Näringsliv nådde i höstas en principöverenskommelse om en modell där arbetsgivarna under ett par år med studier på deltid endast betalar halva lägstalönen. Tanken är att staten ska stå för den andra halvan inklusive befrielse från inkomstskatt och arbetsgivaravgift.
Därmed beror möjligheterna att förverkliga förslaget i hög grad på regeringen.
Visst säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) att det knappast blir "några särskilda skattetabeller för en viss anställningsform". Men för att förverkliga det som fack och arbetsgivare enats om krävs lösningar av det slaget. Och det vore inte svårt att försvara nya politiska nycker. Klyftorna på arbetsmarknaden kräver sådana grepp.
Gå till toppen