Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Värmande vantar ska vandra vidare

Stickade vantar från hela landet har samlats i gamla stationshuset i Landskrona.

Hemslöjden i Skåne har en utställningen med 170 inlämnade vantpar som sedan ska vandra norrut, till Norrbottens museum i Luleå.
Alla vantar visas med mönster. Foto: Skånes Hemslöjdsförbund och Matilda Mellergård Hagel (bilden till höger)
Det var i samband med utställningen om samiska vantar i september ifjol som tanken väcktes att samla stickade vantar från hela landet.
Ett vantupprop speds på sociala medier och under haschtaggen #delavantar finns på Instagram närmare 400 bilder på vantstickare och deras projekt.
Hemslöjden Skåne bjöd in vantstickare till en utställning med kravet att de själva måste formge sina vantar och även vara beredd att dela med sig av beskrivning och mönster.
170 vantpar har skickats in från hela landet och visas i gamla stationshuset under perioden 20 januari–3 mars. Sedan skickas de norrut för att under två månader visas på Norrbottens museum i Luleå.
Projektet har genomförts som ett samarbete mellan Skånes Hemslöjdsförbund, Länshemslöjdskonsulenterna Region Norrbotten och Norrbottens museum.
Några av 170 par vantar som samlats hos Hemslöjden Skåne.Bild: Skånes Hemslöjdsförbund
Gå till toppen