Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Jättetalangen till college: "Väldigt häftigt"

Hon var med när Sverige skrev historia i U18-VM. Nu har Sofie Lundin bestämt sig för spel på college i USA.

Jonstorpstalangen Sofie Lundin under en match mot AIK med sitt Djurgården.
Det har varit intensiva veckor för Jonstorpsfostrade Sofie Lundin. Den snart 18-åriga forwardstalangen hade en viktig roll, med spel i förstakedjan, boxplay och powerplay, när det svenska U18-landslaget skrev historia i Ryssland med en silvermedalj.
Sofie Lundin hade ett brons sedan tidigare och turneringen var hennes tredje och sista med U18-landslaget.
– Härligt att kunna avsluta så. Det var en skithäftig turnering med väldigt mycket folk på läktarna under matcherna. Det är inte många som får vara med om att skriva historia på det sättet som vi gjorde, säger Sofie Lundin.
Det var första gången någonsin, både på senior- och U18-nivå, som en VM-final inte spelades mellan USA och Kanada.
Sverige slog ut hemmanationen Ryssland med 2–1 i semifinalen innan det tog stopp mot USA i kampen om guldet.
– När vi mötte Ryssland var det fullsatt. Vi slog dem två gånger om på deras hemmaplan och tystade deras publik – det var en häftig känsla.
När Sofie Lundin kom hem till Sverige visade hon att den fina formen sitter i via två assister i tabellfyran Djurgårdens segermatch med 5–2 borta mot AIK i Stockholmsderbyt i SDHL.
– Det var nog min bästa match någonsin. Den här säsongen har jag inte gjort så många poäng, men jag tycker att jag tagit stora kliv framåt i min utveckling.
Nästa säsong kommer Sofie Lundin med största sannolikhet att stanna i Djurgården. Blickar vi fram mot hösten 2020 är ett stort framtidsbeslut taget.
– Jag är muntligt överens med Ohio om att spela collegehockey där. Det är världens bästa liga och stort drag kring hockeyn där borta. Man lever typ som ett NHL-liv och det ska bli väldigt häftigt att testa på, säger Sofie Lundin.
Gå till toppen