Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mattias Arvidsson: Tidernas dubbelfel av Australian Open

Turneringen har högst ett år på sig att städa upp framför egen dörr.

Tennisarenan Margaret Court har hamnat i fokus efter ett homofobiskt uttalande av Margaret Court.Bild: ACTION IMAGES
Just nu pågår Australian Open, årets första Grand Slam-turnering i tennis. De två största arenorna är uppkallade efter landets två bästa spelare genom tiderna, Rod Laver och Margaret Court. Det är väl inget konstigt med det, tänker du. Det är det inte heller om det inte vore för de uttalanden som Margaret Court gjorde förra året. Hon sa bland annat att homosexualitet är en sjukdom som kan botas.
I en tid när jämställdhet och rättvisa är viktigare än någonsin är det naturligtvis oerhört klantigt att uttala sig så. Reaktionerna lät inte heller vänta på sig. Amerikanskorna Billie Jean King och Martina Navratilova var med och startade damernas proffstour WTA på 70-talet. Som homosexuella är duon mycket kritisk till Courts uttalanden. Navratilova har kallat henne rasist och homofob. Hon kräver dessutom att Margaret Courts namn ska tas bort från den näst största arenan på Melbourne Park. Ett krav som hon är långt ifrån ensam om att stå bakom. Jag tror inte heller att en ursäkt skulle hjälpa. Folk glömmer inte ett sådant uttalande.
Margaret Smith Court.
Vad har då Australian Opens tävlingsledning, med Tournament Director Craig Tiley i spetsen, gjort åt saken? Svaret är ingenting. Trots starka påtryckningar och långa intensiva diskussioner bär den näst största arenan fortfarande Margaret Courts namn.
Nu är tennis en av världens mest konservativa sporter, men när så många människor uppenbarligen känner sig kränkta och tar illa vid sig borde det vara ett enkelt beslut. Det är nog så att om inget har hänt än så kommer det inte att hända i framtiden heller. Såvida inte proteststormen blir ohanterlig för tävlingen. Jag har mycket svårt att tänka mig att King och Navratilova var särskilt sugna på att sätta sig på flyget söderut efter jul- och nyårsfirandet.
Martina Navratilova.Bild: Charles Krupa
Jag har inga indikationer på det men om inte tävlingsledningen ändrar sig tror jag att det kan bli aktuellt med en bojkott, framför allt från damspelarna, men en sympatiåtgärd från herrspelarna är absolut inte otänkbar.
Det skulle naturligtvis vara illa nog för tävlingen, men det allra värsta är naturligtvis om det stora asiatiska bilmärke som är Australian Opens huvudsponsor hoppar av. Om protesterna fortsätter och växer sig starkare är det förmodligen bara en tidsfråga innan det händer.
Den stora förloraren i den här soppan är trots allt Tennis Australia (australiska förbundet) och Australian Open. Om tävlingsledningen vägrar att ändra sig vill säga. Det skulle enligt mig innebära att färre och färre spelare vill komma dit och spela, vilket i förlängningen skulle äventyra tävlingens status.
Billie Jean King.
För 32 år sedan, 1986, flyttades tävlingen från december till januari eftersom spelarna ville ha tid att fira jul med sina familjer. Därför spelades den inte 1986. Då bytte man också från den slitna gräsarenan Kooyong till Melbourne Park.
En flytt skulle inte blidka opinionen i det här fallet. När en snöboll av det här slaget har kommit i rullning är den obarmhärtig och går inte att stoppa. Någon måste ge med sig. För tennissportens skull hoppas jag det blir Australian Open. Nu har turneringen högst ett år på sig att städa upp framför egen dörr.
Fakta

Rubrik

Margaret Court Smith

Ålder: 75 år (född 16 juli 1942 i Albury, New South Wales, Australien)

Proffskarriär: 1968-1977 (tennis blev professionell sport 1968)

Grand Slam-titlar (singel): 24

Familj: maken Barrymore Court

Aktuell: Starkt ifrågasatt som namngivare till arena efter homofobiska uttalanden.

• Billie Jean King

Ålder: 74 år (född 22 november 1943 i Long Beach, Kalifornien)

Proffskarriär: 1968-1983 (tennis blev professionell sport 1968)

Grand Slam-titlar (singel): 12

Familj: Partner Ilana Kloss

Aktuell: Kräver att Australian Open bryter med Margaret Court efter hennes homofobiska uttalanden.

Martina Navratilova

Ålder: 61 år (född 18 oktober 1956 i Prag, dåvarande Tjeckoslovakien)

Proffskarriär: 1975-2006

Grand Slam-titlar (singel): 18

Familj: gift med Julia Lemigova sedan 2014

Aktuell: Kräver att Australian Open bryter med Margaret Court efter hennes homofobiska uttalanden.

O'Ree blev hyllad

Willie O'Ree.Bild: Charles Krupa
Den 18 januari 1958 skrevs ishockeyhistoria. Då blev Willie O'Ree den förste svarte spelaren i NHL när han spelade en match för Boston Bruins. Händelsen uppmärksammades i veckan när Boston mötte Montreal. O'Ree, idag 82 år gammal, var naturligtvis på plats. Totalt gjorde O'Ree 14 poäng (fyra mål och tio assist) på 45 matcher för Boston Bruins. Han spelade professionellt fram till säsongen 1978-79.

Lundin skrev hockeyhistoria

Sofie Lundin.Bild: STEFAN PERSSON
Sofie Lundin från Jonstorp skrev ishockeyhistoria i veckan när hon och Sverige spelade final i J18-VM. Det var nämligen första gången som en VM-final på damsidan, oavsett åldersgrupp, innehöll något annat lag än Kanada och USA. Att Sverige förlorade mot USA spelar ingen roll.

Viktigt EM-möte för Sverige

Blir det mer svenskt EM-jubel?Bild: Fredrik Sandberg/TT
Om du är trött på vinterstudion och allt inför OS-snack kan du med fördel slå på TV3 klockan 18.15. Där spelar Sverige EM-handboll mot Frankrike. Tjuvtrickens mästare, den stenhårde Didier Dinart, har blivit förbundskapten. Frågan är om han har delat med sig av sina hemligheter till spelarna på planen. I så fall får svenskarna fullt upp. Hur som helst lär det krävas en insats liknande den mot värdnationen Kroatien (seger 35-31) för att det ska bli en ny svensk seger.
Gå till toppen