Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Släktforskning

DNA-tester fick tyst på envisa rykten

Han beskylldes för att vara far till tre barn utom äktenskap. Envisa rykten i Ängelholm slog fast sanningen. Men efter hundra år har DNA-tester nu bevisat motsatsen. Här är historien om hur Jan Suhr rentvått sin farfar Sven Suhr.

Sven Suhr (1886–1962), så som han såg ut omkring 1910.Bild: PRIVAT
De flesta som forskar med hjälp av DNA försöker att hitta nya släktingar. Men i det här fallet gällde det att få svar på en olöst gåta som besvärat familjen i mer än hundra år, att lantbrukaren Sven Suhr (1886–1962) skulle vara far till tre barn med olika pigor.
– Jag har nu befriat min farfar från dessa envisa rykten tack vare DNA-tester. Det är skönt att få klarhet i detta, att få tyst på skvallret, säger Jan Suhr (f 1957), släktforskare och egenföretagare, bosatt i Stigtomta, Nyköping.
Men för att ta det lite från början: Sven Suhr växte upp på föräldragården i Västra Karup, nuvarande Båstad kommun. Som 25-åring, 1911, tog han över arrendet på gården Skörpinge nr 11 i Höja utanför Ängelholm. Hit flyttade även hans två år yngre syster Elisabeth Suhr, som stannade på gården i fem år.
– Det fanns även ett antal drängar och pigor på gården i Skörpinge. De hade tjänst i något år, men nya kom och gick under dessa år.
Under de första åren på gården, 1912 och 1913, föddes tre barn av tre olika kvinnor, som alla var pigor hos Sven Suhr. Alla tre barn antecknades i födelseboken som ”oäkta” och med okänd fader.
– För dessa barn och deras efterföljande familjer har man förstås undrat vem som var deras far. Det låg ju nära till hands att tro att husbonden Sven Suhr skulle vara far till barnen, han var ju ändå ungkarl och stilig, säger Jan.
Och så förvandlades alla rykten till sanning.
– Det snackades mycket på bygden. Alla "visste" ju att det var Sven Suhr som var far till de tre barnen. Detta ledde i sin tur till rykten i trakten om att han minsann var far till både det ena och andra barnet.
Signe och Sven Suhr gifte sig i Örebro 1926. Bröllopsfoto.Bild: PRIVAT
Men 1922 förändrades livet för ungkarlen och lantbrukaren Sven Suhr. Han drabbades av blindtarmsinflammation och blev inlagd på Ängelholms sjukhus.
– Där mötte han sitt livs kärlek, den vackra sjuksköterskan Signe Malmrot från Örebro. Hon hade en kort tid jobbat i Malmö men var nu vikarie på lasarettet i Ängelholm. Det blev kärlek vid första ögonkastet. De gifte sig 1926 och fick fyra barn, tre söner och en dotter.
– Man kan förmoda att Signe kände till alla rykten om sin mans faderskap och att det talades bakom hennes rygg om detta.
Signe Malmrot (1898–1987), här i sjuksköterskeuniform i unga år.Bild: PRIVAT
Men så kom det sig att Jan Suhr fick anledning att reda ut sanningen:
– En av de påstådda ättlingarna till min farfar hörde av sig till mig i slutet av sommaren 2017 och berättade historien om hur hans farfar skulle var son till Sven Suhr och att detta var en etablerad sanning i deras släkt.
Ja, tidsmässigt stämde det. Pojken i detta fall var född 1912 och pojkens moder hade varit piga hos Sven Suhr. Denna piga hade även en syster som varit piga på samma gård samtidigt – och också blivit med barn och fått en son som föddes samma år, 1912.
Det var nu Jan Suhr föreslog att ett DNA-test, som numera är vanligt inom släktforskningen, skulle ge svar om de var släkt eller inte.
Jan Suhr har avslöjat sanningen om sin farfar.Bild: PRIVAT
– Två personer, en ättling till respektive syster, tog tester. Vi fick sedan vänta i två månader på besked. När vi fick svaren visade det sig att ingen av dem på något sätt kunde vara ättlingar till Sven Suhr.
Jan Suhr gjorde DNA-test liksom Sven Suhrs dotter Henny Johansson (f 1938), bosatt i Ängelholm.
– Det fanns ingen DNA-koppling till de två pojkarna som skulle vara halvbröder till min faster. Samtidigt hörde en kvinna av sig som redan gjort ett DNA-test. Hennes morfar skulle vara en ”oäkta” son till Sven Suhr. I hennes fall var det också ”säkert” att det var Sven Suhr som skulle vara fadern, att det var en piga som arbetat på gården och blivit med barn och fått en son 1913. Men inte heller i detta fall fanns det något gemensamt DNA.
Sven Suhr är nu helt friad från faderskap till dessa tre barn:
– De tre pojkarnas familjer får leta på annat håll. Några av drängarna kanske är tänkbara kandidater till faderskapet, säger Jan Suhr.
Gå till toppen