Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nytt lopp väntar från Båstad till Torekov – i augusti är det dags för Torekov swimrun

Start i Båstad och mål Torekov. Då gäller det att både simma och springa.

Genom att slå ihop simning och löpning skapas swimrun. Den 25 augusti väntar en ny utmaning för upp till 300 deltagare då det första Torekov swimrun genomförs. Bakom loppet står Åsa Ragnarsson, Pekko Svensson och Emma Jönsson, här med sonen Dennis Jönsson. Målgången sker på Morgonbryggan i Torekov.Bild: Michael Lundblad
Swimrun är det nya när bland annat personerna bakom Torekov open water presenterar årets planer.
Sedan ett par år tillbaka arrangeras Torekov open water i augusti. En simtävling i öppet vatten där deltagarna ska ta sig tre kilometer från Hallands Väderö till Morgonbryggan i Torekov. Ett arrangemang som blivit väldigt populärt. I fjol hade 167 föranmält sig och fler än så får inte plats i båtarna som kör över deltagarna till starten på Hallands Väderö. I år arrangeras Torekov open water den 26 augusti.
Dagen före, den 25 augusti, är det dags för en ny utmaning. Den här gången gäller det att både simma och springa om vartannat. Så kallat swimrun har vuxit i popularitet de senaste åren. Nu får Bjäre en tävling med start vid Hotel Rivierastrand i Båstad och målgång på just Morgonbryggan i Torekov.
Bakom satsningen står Emma Jönsson, Åsa Ragnarsson och Pekko Svensson. Pekko Svensson är sedan tidigare en av krafterna bakom exempelvis Seglarveckan i Båstad och Emma Jönsson och Åsa Ragnarsson står bakom Torekov open water.
– Det blir en evenemangshelg med två evenemang dagarna efter varandra, säger Pekko Svensson.
Läs också Här är alla motionslopp i Skåne 2018
Den totala sträckan för loppet från Båstad till Torekov uppskattas till 23 kilometer. Det handlar om nio löpavsnitt och lika många simavsnitt.
– Den längsta simdelen är på 800 meter. Det blir 20 procent simning och 80 procent löpning, säger Emma Jönsson.
Cirka 18,4 kilometer av sträckan består av löpning och 4,6 kilometer simning. Tävlingen genomförs lagvis med två personer i varje lag. Det kan vara dam-, herr- eller mixade lag.
Antalet deltagande lag är satt till maximalt 150 lag, det vill säga totalt 300 deltagare. Detta eftersom delar av loppet går genom ett naturreservat.
– Länsstyrelsen har gett tillåtelse till det, säger Emma Jönsson.
Torekov open water får en systertävling i form av Torekov swimrun. Bakom arrangemanget finns Åsa Ragnarsson, Pekko Svensson och Emma Jönsson, här med sonen Dennis Jönsson. Målgången sker på Morgonbryggan i Torekov.Bild: Michael Lundblad
Banan sträcker sig över natursköna delar av Bjäre med start i Båstad, en avstickare till Norrvikens trädgårdar, över Kattvik, Hovs hallar, Svarte hall, Ydrehall och vidare till Morgonbryggan i Torekov.
– Deltagarna simmar i mål, säger Emma Jönsson.
Vattentemperaturen brukar ligga på omkring 18 grader i slutet av augusti. Det är även satt en 18-års gräns som lägsta ålder för deltagarna.
– Maxtiden just nu är satt till fem timmar men den kan komma att justeras, säger Emma Jönsson.
En förhoppning är att deltagarna tar med sig familjen till Torekov i samband med evenemangen.
– Det handlar inte bara om det rent sportsliga utan om allt annat som Bjärehalvön har att erbjuda också. Samtidigt är det en fantastisk sträcka, säger Åsa Ragnarsson.
Nu ska arrangörerna börja arbeta med rekryteringen av funktionärer som exempelvis ska finnas på plats när deltagarna går i och ur vattnet.
– Risken finns när man går i och ur. Egentligen är det nio ställen man måste säkra. Det blir kanske 20 stationer man måste bemanna. Det är inte så mycket tycker jag, säger Pekko Svensson.
Simningen kommer att ske längs med kusten och arrangörerna ser gärna att deltagarna klarar minst 1 500 meter bröstsim. För de som kan crawla underlättar det mycket. Många använder våtdräkt och flythjälpmedel vilket gör simningen lättare.
– Alla startar samtidigt i Båstad, säger Emma Jönsson.
Loppet är ett samarbete mellan Torekov By AB och föreningen IS Göta.
Fakta

Detta är swimrun

Swimrun är en sport där utövarna växlar mellan simning och löpning utan att stanna.

Man har på skor under simsträckorna och våtdräkt i samband med löpningen. Simningen sker i öppet vatten och utrustning som deltagarna tar med från början ska bäras hela vägen i mål.

Det finns många tävlingar där våtdräkt inte är något krav.

Swimrun tillhör inte något idrottsförbund. Den mest kända tävlingen är Ö till Ö i Stockholms skärgård.

Källa: Wikipedia

Så här kan det se ut i samband med en swimrun-tävling. Bilden är tagen i samband med en tävling vid Kastellet i Karlshamn.Bild: Erik Thörnqvist
Gå till toppen