Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Återvinningsanläggning gick upp i rök

Fredagens storbrand på blyföretaget Boliden Bergsöe blossade upp i en återvinningsanläggning för plast som ännu inte tagits i bruk. Polisen misstänker allmänfarlig vårdslöshet.

Storbranden på Boliden Bergsöe utbröt vid lunchtid på fredagenBild: Mikael Anjou
Det är fortfarande oklart vad som orsakade fredagens storbrand i Landskrona. Efter att räddningstjänsten släckt branden väntar polisens brandtekniker på att kunna påbörja sitt arbete.
Därmed kan det också ta tid innan den brandtekniska undersökningen är klar.
Klart är i alla fall att polisen upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet.
– Brandorsaken blir en sak för polisen och försäkringsbolaget att utreda, säger platschefen Fredrik Kanth.
Polisen gick från början ut med informationen att det var batteriavfall som brann på området, och den informationen förmedlades också av kommunen.
Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, skickades också ut med uppmaningen att hålla sig inomhus men strax före klockan 17 blåstes faran över. Då hade företaget redan dementerat uppgifterna att det skulle vara blybatterier som brann.
I stället brann det i en byggnad där det installeras en återvinningsanläggning för plast från bilbatterierna. Tanken var att den skulle tas i bruk under första kvartalet. Ett projekt som nu blir försenat.
Vad får branden för konsekvenser för er verksamhet?
– Vi gick tillfälligt ner med vår produktion när det började brinna. Nu har vi gått upp med produktionen igen och kör som vanligt, berättar Fredrik Kanth på måndagseftermiddagen.
Fabriken är Europas största anläggning för återvinning av bly ur förbrukade batterier.
Läs också Stor brand på blyfabrik i Landskrona
Läs också Räddningstjänsten bevakar Boliden Bergsöe efter branden
Gå till toppen