Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Släktforskning

Storslaget rekord på släktforskardag

Det blev stor succé för Släktforskningens dag, som arrangerades på ett flertal orter i Sverige under lördagen.

På Stadsarkivet i Helsingborg togs arrangörerna närmast på sängen av det stora intresset.
– Allt känns så makalöst. Vi är förbluffade. Vi hade ju ingen aning om hur det skulle bli. Men det fullständigt vällde in folk när vi öppnade. Vi uppskattar att det kom 300 personer och det är ett storslaget rekord, säger Anita Larsson i Helsingborgs släktforskare- och bygdeförening, som arrangerade dagen tillsammans med Stadsarkivet.
Temat för året var arkiv och besökarna fick även tillfälle att se de välfyllda magasinen och vad som finns bevarat i Stadsarkivets samlingar. Även här var det lång kö till de fyra visningarna.
I forskarsalen gav släktforskarföreningen goda råd och hjälpte till i jakten på rötterna.
– Totalt kom det ett 70-tal personer till forskarsalen. De vi inte hann hjälpa tar vi kontakt med via telefon eller mejl, säger Anita Larsson, som också under lördagen kunde glädja sig åt att 19 personer anmälde sig till kurserna i september, även det rekord.
Släktforskning via DNA lockade också många, förstås. Den här dagen var det 21 personer som ”topsade” sig med assistans av släktforskarföreningens DNA-experter Linda Kvist och Åsa Johnsson.
– Det är helt otroligt. Nu är även flera personer uppsatta på väntelista till nästa gång. Vi ser verkligen hur intresserade folk är av släktforskning. Det är jätteroligt. Till hösten startar vi också ett DNA-café, så som Malmö släktforskarförening har det på Malmö stadsarkiv, säger Anita.
Även på Malmö stadsarkiv blev det succé under lördagen.
I Stadsbiblioteket i Lund var det omkring 80 personer som lyssnade på föreläsningen av Tobias Idberg från UB. Många fick också god hjälp av Lunds släktforskarförening i jakten på rötterna.
Gå till toppen