Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Gunnar Frieberg har avlidit

Malmökonstnären Gunnar Frieberg har avlidit i en ålder av 90 år.

Gunnar Frieberg, känd konstnär i Malmö, blev 90 år.Bild: Ove Jonsson
Gunnar Frieberg var född i Malmö. Han hade en imponerande yrkeskarriär. Han utbildade sig i Stockholm och Köpenhamn och verkade som tecknare, skulptör, animatör och scenograf. Gunnar Frieberg tecknade för Telegrambyrån och Sydsvenskan på 1950- och 60-talen. Han var även en mycket uppskattad lärare i krokiteckning på Skånska Målarskolan och på hans ateljé Storgatan 32 under ett halvt sekel.
– Han var bland annat känd som Malmö-profilen som alltid cyklade med keps på huvudet och med en portfolio under armen. De närmare vännerna minns honom också för hans finstämda flöjtspelande, säger sonen Joakim Frieberg.
Gunnar Frieberg var scenograf för främst fria teatergrupper under 1960- 70- och 80-talen som Proteus/Marcurius, Bruksteatern/Folkteatern, Teater 23 och Oktober. Han medverkade också som scenograf till Bo Widerbergs film Barnvagnen från 1963. Han gjorde även tecknad film på 1980- och 90-talen, bland annat ”Sisipot” och en vinjettfilm till BUFF, Barn- och ungdomsfilmsfestivalen.
– Värt att notera är även att hans litografier från 1950- och 60-talen pryder väggarna i många Malmöhem. Han fick 2005 pris från Malmö stad för sin långa kulturgärning, säger Joakim Frieberg.
Efter att han fyllt 70 år inledde han en ny konstnärsbana som skulptör av balanserande bronsfigurer inspirerade från en föreställning med Cirkus Cirkör. Han ställde ut skulpturerna först i Helsingborg och senare, 2008, på Galleri Persson i Malmö.
Gunnar Frieberg är också konstnären bakom den stora lekskulpturen "Augusta" till skolgården på Augustenborgsskolan i Malmö.
Gunnar Frieberg var gift med Ulla Rodhe (1932–2012), som var skådespelare, regissör och teaterpedagog. Han var bror till konstnär Gunnel Frieberg med kända verk som bland annat Sillagumman och Vågen av Östersjön utanför Tekniska och Sjöfartens museum i Malmö.
Närmast anhörig är sonen Joakim Frieberg, frilansjournalist och författare.
Gå till toppen