Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Helsingborgsidrotten får Walk of fame

Helsingborgs Idrottsmuseum fick en idé. Kommunen nappade och i det närmaste sprinthastighet gick det från tanke till handling. Till sommaren får Helsingborgsidrotten sin egen Walk of fame.

Christer Fermvik, ordförande på Helsingborgs Idrottsmuseum presenterade Walk of fame.Bild: Sven-Erik Svensson
Ganska självklart så var det på Helsingborgs Idrottsmuseum som idén föddes om en idrottens Walk of fame. Det var i oktober och 13 juni i år är det invigning av de första 20 personerna som äras med varsin minnessten.
– För att prata idrottstermer så är det halvlek nu innan vi ska ta det hela vägen i mål, säger stadsträdgårdsmästare Martin Hadmyr när projektet presenterades hos Idrottsmuseet i Idrottens Hus.
Och det är just på den stora öppna platsen framför IH som idrottsprofilernas namn kommer att fräsas in i sten och placeras ut.
Redan den 19 maj 1945 pratades det i Helsingborgs stadsfullmäktige om området där Idrottens hus nu omfamnas av Helsingborg arena, Olympia och en idrottsoas.
– Det behövs en lunga inuti staden och det är mycket angeläget att området reserveras för det levande livet, för ungdomen, sa man den gången då området fredades.
73 år senare låter det ungefär likadant. Den här gången från Martin Hadmyr.
– Det har skapats en stor mötesplats i staden där det samlas många idrotter. Och med det i åtanke var det här väldigt intressant. För det handlar om människorna bakom. Syftet är att lyfta fram de helsingborgare och de i regionen som bidragit till den idrottskultur som finns här, säger Martin Hadmyr.
Christer Fermvik och Martin Hadmyr diskuterar utseendet på stenarna som ska placeras framför IH. – Det såg klockrent ut direkt när jag såg museets förslag, säger stadsträdgårdsmästaren.Bild: Sven-Erik Svensson
Idrottsmuseets uppgift blev att plocka fram namn till de 20 första idrottsprofilerna.
– Vi har inte bara tittat på den främsta prestationen utan man har kanske betytt mycket för sin idrott som helhet. När namnen väl kom på styrelsens bord så var det väl underbyggt efter att vi suttit och snackat namn runt kaffebordet, säger idrottsmuseets ordförande Christer Fermvik.
Tanken är att Walk of fame ska utvecklas med nya namn varje år.
– De som tycker att vi har gjort fel val kan skriva till Idrottsmuseet och säga vad man tycker så kanske de kommer med till nästa år, säger Christer Fermvik.
Museet har varit i kontakt med den stora merparten av de premiärlegendarer som fortfarande är i livet.
– Alla är väldigt stolta, glada och hedrade. Några har redan tackat ja till att närvara på invigningen 13 juni, säger Christer Fermvik.
Beslutet från ord till handling har gått fort och en ganska öde plats kommer att skina upp om man vänder blicken neråt mot stenläggningen.
– När idén känns både bra och självklar behöver det inte vara så svårt, säger Martin Hadmyr.

Här är de 20 första namnen

DAMER
Sally Bauer – var den första skandinaviska simmaren som simmade över engelska kanalen. Det gjorde hon 1939. Hon var
även en duktig bansimmare och satte under perioden 1934-37 17 svenska rekord. Sally Bauer avled 2001, 93 år gammal.
Lotta Falkenbäck – hon har vunnit SM i konståkning tre gånger (1985, 1986 och 1988) och nordiska mästerskapen lika många gånger (1985, 1986 och 1987). Hon har flera gånger tävlat i både EM och VM och var med i OS i Calgary 1988.
Louise Friberg – 2008 kvalade hon till damernas främsta tour – LPGA-touren. Redan första året tog hon sin första seger, då hon vann Master Card Classic i Mexiko City. Hon avslutade sin aktiva karriär 2016 och är numera sportchef i sin moderklubb Rya Golfklubb.
Ingeborg ”Kickan” Ingers – var simhoppare och deltog i OS både 1932 i Los Angeles (ensam dam i truppen), där hon blev fyra och 1936 i Berlin, där hon blev nia. Kickan tog två EM-silver och fem SM-guld. Hon dog 2015, 103 år gammal.
Helén Jonsson – bowlingspelare, spelade för Spader Dam. Hon tog VM-guld för femmannalag 2003. Då blev det även EM-guld. Hon har tagit tre individuella SM-guld och har vid tre tillfällen blivit utsedd till ”Årets bowlare”.
Johanna Larsson – blev tennisproffs 2006 och har som bäst varit rankad 45:a i världen. Hon har vunnit damturneringen i singel i Båstad och var i final i WTA-slutspelet 2017 i dubbel tillsammans med Kiki Bertens från Nederländerna. Där blev dock förlust.
Gunnel Lindkvist – var duktig i både basket (IFK Helsingborg) och fotboll (Stattena IF). I basket spelade hon 25 landskamper och många menade att hon borde tagits ut till landslaget även i fotboll. 1981 blev hon utsedd till ”Årets Idrottare” i Helsingborg.
Iris Pråme – spelade bordtennis för Råå BTK. 1949 vann hon både singel, dubbel, lag och mixed i NM. I SM-sammanhang blev det fem guld i dubbel. Bland annat vann Iris tillsammans med Inga Brehmer när SM spelades i IH 1958. Pråme avled 2017, 87 år gammal.
Caroline Seger – har som främsta merit ett silver vid OS i London 2016. Hon har spelat ytterligare ett OS samt två EM och lika många VM. 2011 blev hon uttagen i All Star-laget. Hon har två SM-guld. Fick Diamantbollen 2009 – som Sveriges bästa damfotbollsspelare.
Helena Åberg – representerade Helsingborgs Simsällskap, där hon blivit utsedd till Århundradets simmare. Hon har tagit VM-brons i lagkapp, EM-silver i lagkapp. Hon var även med vid OS 1988 i Söul. Dessutom har hon vid 27 tillfällen blivit svensk mästare.
HERRAR
Rolf Almquist – är Helsingborgs mest meriterade handbollsspelare genom tiderna. Han har tagit ett VM-guld, ett VM-silver och ett VM-brons. Med sitt klubblag Vikingarnas IF har han blivit svensk mästare två gånger. Almquist har dessutom tilldelats Helsingborgs-medaljen - den andra idrottaren efter Kalle Svensson. Almquist avled 2003, 71år gammal.
Mikael Andersson – representerade CK Fix på cykel och var mest känd under smekmanet ”Roddaren”. Hans främsta merit är ett VM-silver i tempo 1999. Han vann Postgirot Open tre gånger och deltog i tre OS.
Kazim Ayvaz – är brottaren som hoppade av i Sverige i samband med VM i Helsingborg 1963. Han stannade kvar då den turkiska truppen reste hem och är sedan dess bosatt i Helsingborg. Han har vunnit ett OS- och två VM-guld. Representerade HBK-Bergania.
Torbjörn Blomdahl – är biljardspelare i trevallars carambole och representerar BK Borgen i Helsingborg. Torbjörn har vunnit fem VM-guld och åtta EM-guld. Dessutom har det blivit 26 SM-guld. Vid flera tillfällen har han rankats som världens bäste biljardspelare.
Jörgen Hansson – spelade basket för IFK Helsingborg och anses som Sveriges främste basketspelare. Han har satt ett förmodligen oslagbart rekord. I en match gjorde han på egen hand 94 poäng. Han blev svensk mästare med IFK 1969.
Torsten Johansson – spelade tennis för Helsingborgs TK. Totalt vann han 32 SM-guld och spelade 72 Davis Cup-matcher. 51 av dess vanns. 1947 slog han rekord i Wimbledon, då han vann två matcher med 6–0, 6–0, 6–0. Johansson avled 2004, 84 år gammal.
Henrik Larsson – har spelat för Högaborgs BK, HIF, Feyenoord, Celtic, Barcelona och Manchester United. Han har gjort 106 landskamper och har ett VM-brons från 1994. Har två Guldbollar och Tidernas Guldboll, Har gjort flest mål i Uefa-cupen. Fick 2001 Guldskon.
Gunnar Nilsson – var helsingborgaren som körde formel 1 och vann Belgiens Grand Prix 1977. Totalt blev det fyra pallplatser. 1975 vann han brittiska mästerskapet i formel 3. Nilsson avled i cancer 1978, endast 29 år gammal.
Kalle Svensson – var under hela sin karriär målvakt i HIF och gjorde totalt 73 landskamper. Var med i OS 1948 och tog OS-brons 1952. Det blev VM-brons 1950 och VM-silver 1958. Han fick Guldbollen 1952. Spelade 639 matcher i HIF. Han avled 2000, 74 år gammal.
Johan Wissman – fram till 2012 tävlade han för IFK Helsingborg. Han har två VM-silver inomhus (200 och 400 meter), ett EM-silver utomhus (200 meter) och ett EM-guld inomhus (400 meter). Totalt blev det 26 SM-guld utom- och inomhus.
Faktatexter: Helsingborgs Idrottsmuseum
Gå till toppen