Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Daisy Balkin Rung: ”Vi har missat hur oerhört skört vårt samhälle är.”

Arkiv: Henrik Montgomery/TTBild: HENRIK MONTGOMERY / TT
I min mammas nattygsbord låg en ficklampa, två stearinljus, batterier och ett tändstickspaket.
När jag var tonåring tyckte jag att det var så sanslöst larvigt. Hur mycket hon än förklarade för mig varför hon hade just de sakerna närmast sängen, kunde jag inte förstå utan upplevde det som närmast pinsamt.
Även den vattenfyllda dunken hon hade i kylskåpet och konservburkarna i skafferiet, som hon ständigt tjatade om att vi inte fick öppna, upplevde jag som galet.
Vad jag inte förstod då var att det handlade om den egna personliga säkerheten.
Vad gör du om strömmen går hemma eller vattnet sinar?
Under flera år har vi på något sätt förringat betydelsen av hur viktigt det är att vi själva ska klara oss om något sådant inträffar.
Vad var det som hände? Hur kunde det bli så?
Att vi är några generationer som helt enkelt missat hur oerhört skört vårt samhälle är. Trots att vi är de mest upplysta generationerna genom tiderna, så har vi förlorat något essentiellt. Hur vi överlever!
Min mammas generation hade upplevt kriget, hon visste hur det var att ransonera och spara och var skyddsrummen i Malmö fanns.
Utan vatten, värme, mat och kommunikation blir det svårt att klara sig. Och faktum är att devisen ”att se om sitt eget hus” passar väldigt bra in. Det är inte egoistiskt, tvärtom, det är att vara redo om det händer.
Genom att rädda dig själv kan du rädda din familj, dina grannar och medmänniskor.
Så har vi i Sverige inte tänkt på många år.
Numera finns det så kallade preppers eller survivalister, det är människor som gjort det till sin livsstil att förbereda sig inför kommande katastroflägen.
Men man behöver inte dra allt till sin spets. Det räcker så väl att ha det allra nödvändigaste.
I takt med att det säkerhetspolitiska läget i Europa och vårt närområde har försämrats satsar regeringen nu på att svenska folkets medvetenhet och kunskap om kriser, beredskap och krig ska höjas.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har på sin hemsida – msb.se – listat goda råd om vad man ska tänka på när det gäller hemberedskap. Bra att läsa och lägga på minnet. Om nu MSB:s hemsida inte ligger nere förstås, som den gjort några gånger det senaste året.
I månadsskiftet maj–juni i år skickar MSB ut en broschyr till alla 4,7 miljoner hushåll i Sverige. Arbetsnamnet är Om krisen eller kriget kommer. Den är livsviktig och bör läsas och sparas på en bra, synlig plats. Se till att era barn och barnbarn läser den, så att förståelsen ökar.
När jag nu tänker på min mamma och hennes ”prepperi”, så inser jag att hon varken var tokig eller pinsam, inte alls.
Hon var helt enkelt förberedd.
Gå till toppen