Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Åtta kalvar dog vid ladugårdsbrand norr om Strövelstorp

Ladugården i Välinge var övertänd när räddningstjänsten kom fram och djuren kunde inte räddas. Släckningsarbetet pågick under flera timmar.

Branden började på fredagsmorgonen.Bild: Kristian Nilsson
Åtta kalvar dog i branden.Bild: Kristian Nilsson
Strax före klockan 9 på fredagsmorgonen kom larmet om brand i en ladugård på Välingetorpsvägen, norr om Välinge och några hundra meter söder om väg 112.
– När vi kom fram var ladan redan övertänd och vi hade ingen möjlighet att rädda de cirka åtta kalvarna. För att komma åt kalvarna hade vi fått såga upp en vägg och det hade ändå inte hjälpt, säger räddningsledaren Mathias Johansson.
Trots dimman syntes den gråsvarta rökpelaren på flera kilometers håll under hela förmiddagen.
Åtta kalvar dog vid branden på fredagsförmiddagen.Bild: Kristian Nilsson
Den gråsvarta rökpelaren syntes på flera kilometers håll, trots dimman.Bild: Kristian Nilsson
Till en början var man rädd att branden också skulle sprida sig till gårdens boningshus och andra byggnader i närheten. Därför lades mycket kraft på att spruta bland annat skum för att hindra spridningen.
– Det var väldigt kritiskt när vi kom fram, säger Mathias Johansson.
Först efter ett par timmar var räddningstjänsten i stort sett säker på att man skulle kunna rädda boningshuset, som ligger bara några meter från den brinnande ladugården.
Inledningsvis riskerade branden i ladugården att sprida sig till det intilliggande bostadshuset och en annan byggnad.Bild: Kristian Nilsson
Räddningstjänst från Helsingborg, Ängelholm och Höganäs larmades till platsen tillsammans med ambulans och polis. Ingen människa skadades i branden.
Räddningstjänsten kommer att vara kvar på platsen under dagen och låta ladan brinna ned under kontrollerade former.
Räddningstjänsten från Ängelholm, Helsingborg och Höganäs samt ambulans och polis larmades till ladugårdsbranden i Välinge på fredagsförmiddagen.
Gå till toppen