Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Söders hundar har fått nytt fritids

Många gläds åt kommunens nya hundhägn. Nöjda hussar, mattar och vovvar kom till invigningen i Sturzen-Beckers park.

Helsingborgs nyaste hundhägn är det nionde som öppnats och det mest centralt belägna. I Sturzen-Beckers park i sydligaste delen av Söder mot Malmöleden finns nu en 2800 kvadratmeter stor yta där hundar fritt kan få springa omkring.
En del hundägare på Söder har alltid släppt sina hundar på gräset i Sturzen-Beckers park. Men det har skett med en orosklump i magen för att hundarna ska rusa ut på Malmöleden intill. Nu finns här en inhägnad rastgård.Bild: MATHILDA AHLBERG
– Det är jättebra med ett hägn mitt i stan. De som bor här i närheten och saknar bil kan nästan inte släppa sina hundar lösa alls annars. I så fall måste man ta buss till exempelvis Bruces skog, och det gör man knappast, säger Christina Herdin som just har släppt sin hund Billy i hägnet.
Christina Herdins hund Billy är av rasen spansk vattenhund.Bild: MATHILDA AHLBERG
Vid lördagens invigning rusar betydligt fler hundar omkring och leker än vad som är vanligt i hundhägnen. Ofta släpps bara en i taget, eller några hundar som redan känner varandra. Men invigningen är lite speciell med instruktörer från Helsingborgs brukshundsklubb på plats som tipsar hundägare hur de kan aktivera sina hundar.
– Vi har samarbetat med staden om hur hägnet skulle utformas, vilken höjd staketen skulle ha och vad som ska finnas här. Staketen är 1,2 meter och det finns hundar som kan hoppa över det lätt, men hundhägnet måste också smälta in i miljön. Vi har stockar och stenar, där man kan träna sin hunds balans. Det är bra för valpar bland annat, säger Anna-Carin Persson från brukshundsklubben.
Hundägaren Christina Herdin pratar med Anna-Carin Persson från Helsingborgs brukshundsklubb om olika sätt att aktivera hundar.Bild: MATHILDA AHLBERG
Hon tipsar om att gömma hundgodis bland stockarna, något som man också kan göra hemma. Lite huvudbry kan aktivera hunden lika bra som en promenad.
– Alla hundar behöver arbeta med sin nos ibland. Och unga hundar som växer vill man inte alltid rasta så länge. Då kan de få bli trötta i huvudet istället genom att lösa olika uppgifter, säger Anna-Carin Persson.
Instruktörer från brukshundsklubben kommer att finnas i Sturzen-Beckers park fem söndagar framöver för att fortsätta ge hundägare olika tips. Med start nästa söndag 4 februari finns de dessutom på plats 18 februari, 4 mars, 18 mars och 8 april.
– Samarbetet med brukshundsklubben är ett sätt att stärka hundägargruppen här i området. Vi vill att fler ska lära känna varandra. Det är en del i det trygghetsskapande arbetet på Söder. Hundägare är ju ofta ute och rör sig med sina hundar. Det betyder fler vuxna ute på stan, säger Cecilia Fredriksson, projektledare från stadsbyggnadsförvaltningen.
Både Anna-Carin Persson från Helsingborgs brukshundsklubb och Cecilia Fredriksson från stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborgs stad var med under invigningen av hundhägnet.Bild: MATHILDA AHLBERG
Fler trygghetsåtgärder har gjorts i området. Stadsträdgårdsmästare Martin Hadmyr pekar till exempel ut ny belysning som ljussätter träden i parken.
– Det här har varit ett lite bortglömt område. I och med Malmöleden är det rätt bullrigt, men det passar som plats för ett hundhägn. Vi kommer även anlägga en perennplantering här intill och göra det till en plats där man kan sitta, säger han.
Staketet är 1,2 meter högt och inne i hägnet finns några stockar och stenar som hundar kan öva balans på.Bild: MATHILDA AHLBERG
– Sedan har vi ju Furutorpsparken bara en bit bort där man ska kunna vara utan att det springer lösa hundar. De kan man släppa här istället, säger Christian Orsing (M), stadsbyggnadsnämndens ordförande som talade vid invigningen.
– Hundhägnet är del i utvecklingen av hela Söder. Här bredvid håller 327 nya lägenheter på att färdigställas och när mycket görs om, som Mäster Palms plats och olika byggnader måste även det offentliga rummet, med grönområden och allmänna ytor följa med, säger Christian Orsing.
De övriga hundhägnen i Helsingborg ligger i Bruces skog (två stycken), Bårslöv, Planteringen, Pålsjö skog, Rydebäck, Ättekulla och Ödåkra. Ytterligare ett, i Pårap, planeras öppna under året.
Kitte Karlsson-Lemansky bor i närheten och promenerar ofta här med sina hundar. Närmast afghanhunden Simson.Bild: MATHILDA AHLBERG
Ingemar Assarsson fick sätta sig utanför hägnet en stund när det blev lite väl livligt där inne för hans hundars smak. Hundarna heter Skrållan och Wilma.Bild: MATHILDA AHLBERG
Gå till toppen