Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Med andra ord

Läsarbrev: "Till och med europeiska regeringschefer blev avlyssnade."

Lars Fridh, Hjärup:
Den 27 januari är Förintelsens dag då vi hedrar minnet av alla som mördades under Förintelsen och dem som stod emot. En dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde.
Det är FN som år 2005 deklarerade denna dag som internationell minnesdag. Eftersom den hänvisar till människors lika värde är det lämpligt att också använda denna dag för att säga ”att något liknande dessa illdåd aldrig mer ska få förekomma i vår värld”.
I detta avseende är vi dock nödsakade att inse det oerhörda tillkortakommande som världens ledare besitter för att skapa en bra värld. Vi kan se vilket lidande ledarnas beslut orsakar idag i länder som Jemen, Syrien, Burma, Afghanistan. Oftast fattas dessa beslut långt från de drabbade länderna.
Dessutom styr ledarna mot ökad ojämlikhet. Enligt biståndsorganisationen Oxfam har den extrema fattigdomen halverats under de senaste 25 åren, men klyftorna vad gäller fördelning av världens förmögenhet ökar. År 2016 var det 61 personer som ägde lika mycket som halva jordens befolkning. Motsvarande mätning har gjorts för 2017 och då hade 61 personer ändrats till 42 personer.
Syftet med FN var att förhindra och rätta till världens stridigheter. Men som en följd av de permanenta medlemmarnas vetorätt i säkerhetsrådet kommer FN aldrig till beslut när konflikter är under uppsegling eller har startat.
Tord Persson:
Heidi Avellan skriver i sin lördagskrönika (20/1) ”det gäller inte att plantera in ny sanning. Det räcker med att få folk att tvivla på den gällande”. Artikeln handlar om att Ryssland sprider osanningar genom falska twitterkonton med mera.
Avellan och övriga Natoivrare använder egentligen samma taktik för att misskreditera Ryssland. När det gäller avlyssning och försök till påverkan av andra stater har det bevisats genom Wikileaks och Edward Snowden hur USA agerar. De avslöjade att USA avlyssnade dels sin egen befolkning och dels utländska beskickningar. Till och med europeiska regeringschefer blev avlyssnade. De avslöjade också rena illdåd mot civilbefolkningen i olika länder, bland annat Irak. Som mörkades i nyhetsbevakningen. Snowden och ansvariga inom Wikileaks riskerar livstids fängelse om de återvänder till USA.
Ingen tvivlar på stormakternas smutsiga hantering när det gäller information eller desinformation. Men när det beskrivs så ensidigt som tidningen gör känns det fel.
Syftet för borgerligheten och den samlade borgerliga pressen är att påverka opinionen för en Natoanslutning genom att ständigt driva samma teser. En ensidig propaganda. Majoriteten av det svenska folket förstår att Ryssland inte har för avsikt att angripa Sverige. Rysslands försvarskostnader är knappt 10 procent av Natos, enligt Stockholm International Peace Research Institute, Sipri. Det är inte Ryssland som är aggressivt mot väst, det är USA och Natostyrkor som omgärdar Ryssland. Sverige har alltid vunnit på att vara ett alliansfritt och neutralt land, låt det förbli så.
Heidi Avellan:
En stor och uppenbar skillnad mellan de opinionsbildare som här kritiseras, jag själv inberäknad, och de troll på sociala medier som artikeln gäller är att seriösa opinionsbildare agerar helt öppet. Som en del av den demokratiska samhällsdebatten. Det går alltså att bemöta uppfattningen om Rysslands intentioner eller rapporteringen om Rysslands aggressioner, det går att diskutera poängen med ett eventuellt Natomedlemskap. Precis som Tord Persson gör.
Medan de påverkansoperationer som krönikan handlar om är hemliga och anonyma – försök att påverka opinionen utan att röja sin identitet eller öppet redovisa sina bevekelsegrunder.
Gå till toppen