Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Heidi Avellan: Sverige sviker barnbrud.

Också i Irak upprör barnbrudar.Bild: Karim Kadim
Ska det mångkulturella samhället ha en chans så måste alla respektera de gemensamma reglerna. Också myndigheterna.
Respekt för lagen och alla människors rätt att välja sitt liv är inte svenska värderingar. Men värderingar som är starka – och självklara – i Sverige.
Det här är A och O för integration. Kulturrelativismen – att ingen kultur är bättre än någon annan – ödelägger allt. Det vi i demokratisk ordning slagit fast som helt grundläggande i Sverige kan inte viftas bort. Bara för att andra gör på andra sätt.
Många upprörs över berättelsen om den nu 23-åriga kvinnan i Göteborg som fördes ut ur landet och giftes bort som barn, födde barn som barn, tvingades lämna sina barn för att få skilja sig – och nu som vuxen inte får vårdnaden om sina barn.
Att det här händer på många andra håll är ingen ursäkt. I Sverige är barnäktenskap förbjudna. Sex med en 12-åring är våldtäkt.
"Hade jag varit en svensk blond tjej hade jag aldrig blivit behandlad så här", säger kvinnan till Göteborgs-Posten (26/1). Hon har förmodligen rätt.
Stockholms tingsrätt konstaterar att mamman visserligen giftes bort som barn och troligen inte lämnade sina tvillingpojkar friviligt. Men att barnen bott i stort sett hela sina liv med pappan. Han får vårdnaden.
Att pappan – enligt svensk lag – är pedofil spelar ingen roll.
Att mamman – enligt svensk lag – har fråntagits rätten att välja sitt liv och våldtagits spelar uppenbarligen heller ingen roll.
Det osar skandal. Det liknar sharia; barn och kvinnor som mannens egendom. Advokaten Ulrika Rogland, med stor erfarenhet av brott mot barn, kallar domen oerhört svajig och slutsatsen galen.
När myndigheter agerar så här går det att hålla hur många etableringskurser som helst om viktiga värderingar i Sverige. Signalen blir ändå: gör som ni brukar.
Gå till toppen