Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Ber regeringen om hjälp mot stranderosion

Havserosion vid en annan strand – Äspet i Åhus – i Skåne. Arkivbild.Bild: Johan Nilsson/TT
Under ett decemberdygn i fjol försvann stora mängder sand vid Löderups strandband i Skåne och nu ber Ystads kommun regeringen om hjälp i kampen mot havserosionen, rapporterar Ystads Allehanda.
– Vi har ju inte en utpekad myndighet som ska hantera de här frågorna. Vi har blivit hänvisade till MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap), SGU (Sveriges geologiska undersökning), SGI (Statens geotekniska institut), men det är faktiskt så att ingen äger frågan om havserosion på nationell nivå, säger kommunalrådet Kent Mårtensson (S) i kommunen, som nu planerar en skrivelse till regeringen.
Kommunen genomför en så kallad strandfodring – sand hämtas tillbaka från havsbotten – vart tredje år till en kostnad om cirka tio miljoner kronor.
– I stort sett all sand som fördes tillbaka under förra året är nu under vattnets yta, säger Rolf Jonsson, ordförande i Löderups strandbads samfällighetsförening, till tidningen.
Gå till toppen