Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Ambulanser i Lund och Landskrona tas över av Region Skåne

Ambulanserna i Lundadistriktet ska köras av regionens anställda om två år. Socialdemokraterna i regionen vill genomföra sitt vallöfte från förra valrörelsen och fick på onsdagen stöd av Sverigedemokraterna.

Om beslutet från onsdagen håller i sig i regionstyrelsen och regionfullmäktige blir Kristianstad-Östra Skåne det enda privat drivna ambulansdistriktet i Skåne.Bild: Johan Nilsson/TT
Den 1 februari går ambulansdistriktet i Malmö över till Region Skåne, efter att ha drivits av ambulansföretaget Falck.
Styret i regionen, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, har föreslagit att även ambulansdistriktet för Lund-Landskrona ska återtas i offentlig drift.
I Lund är det Samariten som driver verksamheten fram till år 2020.
Läs mer: Region Skåne vill ta tillbaka ambulansverksamhet i Lund-Landskrona
På onsdagen gav Sverigedemokraterna sitt stöd till förslaget i hälso- och sjukvårdsnämnden.
– Vi valde att ta upp det så här tidigt eftersom man behöver lång tid för att förbereda sig. Det är en verksamhet som bara måste fungera, säger Anna-Lena Hogerud (S), ordförande för nämnden.
Frågan går vidare till regionstyrelsen och regionfullmäktige eftersom Sverigedemokraterna begärde det. S och MP tyckte att det räckte med det beslut som redan finns från 2015 i regionfullmäktige.
De borgerliga partierna röstade emot förslaget och hänvisade till den blocköverskridande överenskommelse som gjordes 2016 om ambulanssjukvården. Enligt allianspartierna strider beslutet om att ta tillbaka Lundadistriktet i offentlig regi mot uppgörelsen.
De borgerliga partierna vill se en utvärdering av ambulanssjukvården innan beslutet tas i regionfullmäktige.
Ambulanssjukvården i nordvästra Skåne har redan tagits tillbaka i offentlig regi. I och med beslutet om Lundadistriktet återstår bara ett distrikt i privat drift: Kristianstad-östra Skåne.
Gå till toppen