Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sofia Nerbrand: PK-liberalerna: Om ensamheten må vi prata mera.

Hur mår du egentligen i kropp och själ? Vad behöver vi för att känna lugn och lycka? Om detta språkar Heidi Avellan och undertecknad i det senaste avsnittet av podden PK-liberalerna.
Journalisten Hanna Hellquist skrev i DN (28/1) om sin längtan att dra sitt barn i vagn på grusvägen – men hon är ännu inte mor vid 37 års ålder. I artikeln visar hon sin sårbarhet och det väcker empati, igenkänning och existentiella funderingar. Upplevd ensamhet är rasande obehaglig.
Kontakt med andra människor är verkligen avgörande för vår hälsa. Psykologen Susan Pinker lyfter fram ett samhälle på Sardinien där osedvanligt många får uppleva sin 100-årsdag. I en TED-föreläsning går hon igenom sin egen och andras forskning om fördelarna med att prioritera nära personliga relationer, och drar slutsatsen att det till och med påverkar livslängden i hög grad.
Även vetenskapsjournalisten Maria Borelius ägnar intresse åt den så kallade blå zonen på Sardinien i sin kunskapsjakt om vad som får oss att må bra. I sin alldeles nya bok Hälsorevolutionen beskriver hon nya rön om hur en livsstil med rätt mat, motion, förundran, upplevelser och samvaro kan sänka inflammationsgraden i kroppen och på så sätt motverka folksjukdomar som cancer, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och depression. Hon är själv frälst och menar att den antiinflammatoriska livsstil hon beskriver motar sjukdom i grind och fördröjer åldrandet.
Måhända är det så.
I alla händelser finns det anledning att fundera över vad det är som gör att så många inte mår psykiskt bra – eller för den delen varför det inte finns fler hundraåringar – i ett av världens rikaste länder, Sverige.
Om ensamheten må vi prata mera. Vilket vi alltså gör i PK-liberalerna – tune in. Avsnittet går att höra här – och där poddar finns.
Gå till toppen