Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Släktforskning

Nu är det gratis i digitala forskarsalen

Släktforskarna jublar. Från och med torsdagen den 1 februari är det gratis att forska i Riksarkivets digitala forskarsal.

Riksarkivet i Marieberg, Stockholm.Bild: Henrik Lithner/Riksarkivet
Nu är det fritt fram i Riksarkivets digitala forskarsal. Ingen behöver längre betala för att söka bland de mer än 100 miljoner digitala bilder av arkivhandlingar som hittills finns tillgängliga.
– Vi är oerhört glada över att kunna göra all vår digitala arkivinformation tillgänglig för allmänheten. Det är en viktig milstolpe i vårt förändringsarbete och extra roligt att kunna erbjuda detta i år när Riksarkivet fyller 400 år. Riksarkivet besitter en informationsskatt som vi är stolta över att kunna öppna upp för alla som är intresserade, säger riksarkivarie Karin Åström Iko.
Anledningen till att det nu är gratis att forska är att Riksdagen i december förra året beslutade att göra all arkivinformation, vårt gemensamma kulturarv, fritt tillgänglig. Bakom beslutet står regeringen och Kulturdepartementet.
Riksarkivet har i ett första steg tagit bort abonnemangsavgiften. Nu görs informationen tillgänglig som öppen, länkbar och maskinläsbar data tack vare ett årligt statligt anslag på tio miljoner kronor.
Hittills är det släktforskarna som varit den största användargruppen av den digitala forskarsalen. Riksarkivet hoppas att förändringen ska locka fler människor att utnyttja möjligheten att ta del av all information och att nya innovativa tjänster ska skapas som kommer medborgarna till del.
Det som är mest populärt i Riksarkivets digitaliserade arkiv är domstolsarkiv, fastighetsböcker, kyrkoarkiv, mantalslängder 1642-1820 och SCB födda, vigda och döda 1860-1947. De databaser som är mest använda för närvarande är bouppteckningar, folkräkningar (Sveriges befolkning), frigivna straffarbetsfångar och Rosenbergs geografiska lexikon.
Tidigare har folkbibliotek, skolor, universitet och högskolor haft fri tillgång till Riksarkivets digitala arkivinformation.
Erland Ringborg, ordförande i Sveriges släktforskarförbund och Karin Åström Iko, riksarkivarie.Bild: ROLAND CLASSON och EMRE OLGUN/RIKSARKIVET
En av konkurrenterna till Riksarkivet är Arkiv Digital, som grundades 2005, och som via nätet säljer historiskt källmaterial i färg. Arkiv Digital har fotograferat Riksarkivets kyrkboksmaterial i drygt tolv år och ökar utbudet i snabb takt. Bland annat finns sedan några veckor tillbaka Sveriges husförhörslängder för 1860-1930 tillgängligt, en utökning med tio års sökmöjligheter.
– Men jag tror inte att Arkiv Digital kommer att förlora något på att det nu är gratis i den digitala forskarsalen. Arkiv Digital har ju ett unikt material, säger Erland Ringborg, ordförande i Sveriges släktforskarförbund.
Han hoppas att släktforskarna nu kommer att få ännu bättre möjligheter i sin jakt efter rötterna:
– Det är en spännande situation. Riksarkivet ska inte göra några produkter för försäljning. Däremot ska de ställa sitt material till förfogande så att till exempel släktforskarförbundet och Arkiv Digital kan göra bearbetningar av Riksarkivets material. Det är vi som ska tjäna pengar, inte Riksarkivet, säger Erland.
Vilka konsekvenser den fria forskarsalen får för alla aktörer kommer att tas upp vid en samrådskonferens i Uppsala i mars.
– Då ska vi diskutera släktforskarrörelsens förhållande till Arkiv Digital och Riksarkivet, säger Erland Ringborg.
Artikeln uppdaterad 2018-02-06
Fakta

Digitala forskarsalen

Från den 1 februari 2018 har alla fri tillgång till Riksarkivets digitala arkivinformation. Det finns över 100 miljoner digitala arkivhandlingar i Digitala forskarsalen. Riksarkivet arbetar kontinuerligt för att släppa och publicera fler sidor och bilder.

För den som har anor i Stockholm finns till exempel mantals- och kronotaxeringslängder för Stockholms stad för åren 1652 till 1915. Från 1830 finns samtliga år bevarade.

Brandförsäkringar finns sökbara för åren 1641–1953.

Det är även fri tillgång till Fångvårdsstyrelsens arkiv över frigivna straffarbetsfångar för åren 1876–1939.

Digitala forskarsalen

Gå till toppen