Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

De spelar bangolf i närmare ett dygn

För femte gången ordnar BGK Linjen sin Nattmara, tävlingen där deltagarna spelar minigolf i drygt 20 timmar. En lite udda tävlingsform som lockar deltagare från både Karlstad och Tyskland.

Alexander Malina från Sjövikens IF i Hässleholm gör sin första Nattmara. ”Men jag har spelat liknande tävlingar, så jag ska försöka vila lite på en madrass jag har med mig”Bild: Patrik Renmark
Trots att luften i bangolfklubben Linjens lokaler på Pilåkersvägen vibrerar av aktivitet är det anmärkningsvärt tyst. Samtal förs lågmält för att inte störa spelarna som nyligen påbörjat tävlingen som kommer att pågå inte bara under eftermiddagen utan även kvällen, natten och hela söndagsförmiddagen.
De gamla filtbanorna tar klubben med sig till de nya lokalerna. Där får de sällskap av 18 nya så kallade europabanor, som har hårdare underlag.Bild: Patrik Renmark
– Det är femte gången vi genomför nattmaran, och sista gången i den här lokalen. Till hösten ska vi ha flyttat ut till Puls Arena, berättar BGK Linjens Lars Brandt, som leder tävlingen.
Spelarna deltar i par, där man turas om att spela artonhålsrundor. Paren ska totalt göra sexton artonhålsrundor vardera.
De tolv bästa lagen går sedan vidare till slutspel, där de går ytterligare fyra rundor. Då varje artonhålsrunda tar runt en timme betyder det att tävlingen kommer att pågå från lördagseftermiddagen till lunchtid på söndagen.
Elias Zachariassen spelade för Malmöklubben Kulladal innan han 2014 blev värvad till Tantogården 2014. Numera är han proffs i tyska MGC Mainz.Bild: Patrik Renmark
I år deltar 32 spelare från flera orter i Sverige, från Karlskrona och neråt. Elias Zachariassen, som nyligen börjat spela med tyska MGC Mainz, har även lockat med tre tyska spelare från nya klubben till Landskrona.
Brukar du spela hela dygn i sträck?
– Det är väl mer en tradition och en kul grej. Men det lockar många spelare och skapar även en fin gemenskap. Men det är en bra träning inför andra tävlingar, säger Elias Zachariassen och får medhåll av en av sina konkurrenter:
Alexander Dahlstedt från Tantogårdens BGK har spelat bangolf i 10 år.Bild: Patrik Renmark
– Man utsätter kroppen för många prövningar som trötthet, vätskebrist vilket påverkar koncentrationen. Speciellt jobbigt är den psykiska biten, att hålla humöret och energin uppe, säger Alexander Dahlstedt från Stockholmsklubben Tantogården.
Tävlingsparen tillhör inte alltid samma klubb och spridningen i ålder är stor. Deltagarna är mellan 16 och 65 plus. Ändå är stämningen avslappnad och gemytlig och alla verkar känna varandra.
– Jo men så är det. I Sverige och speciellt i Skåne finns det inte så många spelare. Det brukar vara samma ansikten man träffar på alla tävlingar, säger Dan Trulsson från Uppsala BGK.
”I hela världen heter det minigolf, bara i Sverige säger man bangolf. Jag tror att förbundet tyckte att 'minigolf' lät mer som en campinggrej än som en sport” förklarar Lars Brandt som själv använder båda orden.Bild: Patrik Renmark
Hur förbereder man sig för att spela i närmare 24 timmar?
– Som inför vilken tävling som helst med några träningar i veckan innan. Helst ska man ha massor av sömn innan, men det har jag inte lyckats med denna gången så jag kommer nog att sakna sängen imorgon. Nu har vi lagt upp det så att jag ska gå in och spela nattpasset, så förhoppningsvis får jag sova några timmar innan, säger Elias Zachariassen.
Alla känner alla och stämningen känns mer som en lugn kompiskväll än en tävling mellan Sveriges främsta spelare.Bild: Patrik Renmark
Men varför åker man från Stockholm för att spela bangolf i närmare ett dygn?
– Det är en kul grej och en kul tävling. Jag har dessutom min flickvän i Örkelljunga. Sen får jag ju chansen att spela med en av världens bästa spelare, säger Alexander Dahlstedt med en gest mot soffan, där Dan Trulsson ligger och vilar inför att det var hans tur att spela.
– Det är ju du som är världens bästa, replikerar Dan Trulsson lojt och förklarar vidare:
– Han vann ju faktiskt VM i Kroatien i fjol.
Som sagt, en ganska avslappnad stämning mellan konkurrerande vänner.
För den som är nyfiken lägger klubben kontinuerligt upp resultaten från tävlingen på deras hemsida.
Gå till toppen