Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Naturum i Mölle våröppnar med flera nya aktiviteter för barnen

I den iskalla vinden öppnade Naturum vid Kullens fyr för vårsäsongen. Den som inte bara ville mysa framför brasan kunde ägna sig åt magnetfiske av både fina och fula fiskar, kika på havsliv i mikroskop, klappa sjöstjärnor eller klura ut hur djupt en torsk lever. Inom några veckor är Naturums ombyggnad helt klar.

I den nya magnetfiskedammen kan man få både Hällflundra och plastflaskor på kroken – sådant som kan hittas i havet utanför. ”Det tar 450 år innan en sådan här plastflaska har brutits ner helt”, berättar Mia Kristersson, naturvägledare Naturum på Kullen.Bild: Patrik Renmark
– Naturvårdsverket var här i maj på utvärderingsbesök. I deras feedback fick vi förslag på att ha större fokus på barnen och bli mer interaktiva, säger naturvägledare Mia Kristersson.
Nu har veporna framför fönstren plockats bort för att släppa in både ljus och utsikt. Borttagna väggar gör lokalen mer öppen och luftig och framför det populära klappakvariet finns det nu plats för en hel klass som vill gosa med sjöstjärnor och eremitkräftor från havet utanför. På väggen bakom visar en ny stor tavla på vilket djup olika fiskar lever och i mikroskopen vid bänken framför kan man verkligen djupstudera små organismer som personalen plockar upp ur akvariet varje dag.
– Klappakvariet har funnits länge. Barnen tycker att det är jättekul att de får sticka ner händerna och känna på djuren. Deras föräldrar också – när det vågar, berättar Mia Kristersson.
Naturum har varit stängt under december och januari, förutom några öppna dagar under jullovet. Under tiden har man byggt om och ombyggnaden är helt klar inom några veckor. Nu väntar man på några stora skattkistor med tittskåpsmoduler som ska fyllas med saker att kika på och på en sitthörna till med bokhyllor där man kan slå sig ner och läsa. Den tillfälliga utställningen om mikroplaster i havet blev så uppskattad att den får vara kvar.
– Familjer som kommer hit under lågsäsongen stannar kvar här inne längre och tittar på alla sakerna. De tar kanske en kopp kaffe eller choklad och sätter sig framför brasan. På sommaren är de bara inne snabbt för att kila ut i naturen igen. Och det vill vi ju att de ska göra, säger Mia Kristersson.
Vanlig sjöstjärna, musslor och eremitkräftor är några av de lokala djuren i klappakvariet.Bild: Patrik Renmark
Mikroskop där man kan studera både levande och dött ut havet hör till de nytillkomna aktiviteterna på Naturum.Bild: Patrik Renmark
Gå till toppen