Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Örkelljunga

Örkelljunga bantar sitt kommunfullmäktige

Inför förra valet minskades antalet ledamöter från 45 till 41, i höst blir det ytterligare fyra färre.

Efter en över timmen lång debatt i Örkelljungas kommunfullmäktige på måndagen gjordes en omröstning där Socialdemokraternas förslag om politisk organisation vann. Efter valet i höst ska kommunens högsta beslutande organ därför bestå av 37 ledamöter, fyra färre än i dag.
– Den nya lagen säger att det måste vara minst 21 ledamöter i kommunfullmäktige och vi är 41, det är klart att man kan tycka att det är onödigt stort. Det blir en viss besparing också, men det är inte huvudsaken, säger Christer Olsson (S).
Det som avgjorde omröstningen var att Sverigedemokraterna, som själva föreslagit en minskning till 31 ledamöter, valde att stötta Socialdemokraterna istället för att hålla fast vid sitt eget förslag.
Gruppledare Tommy Brorson (SD) var bortrest under fullmäktigemötet, men deltog i partiets förmöte.
– Det var det näst bästa eftersom vi inte skulle få majoritet för vårt förslag, säger han.
Däremot blev det inget av den neddragning i styrelser och nämnder, som också varit på förslag från både S och SD, eftersom Socialdemokraterna valde att backa redan i kommunstyrelsen.
– Vi försökte vara pragmatiska och komma fram till en gemensam lösning, säger Christer Olsson (S).
Debatten kom att handla om både värdet av att ha en bred representation, inte minst av olika bostadsorter inom kommunen, men också hur Skånes näst minsta kommun inte borde ha den största fullmäktigeförsamlingen.
Örkelljunga styrs av en borgerlig allians bestående av M, KD, C, och L/SPI Välfärden. Centerpartiet och Kristdemokraterna reserverade sig mot beslutet på mötet, de ville behålla de nuvarande 41 ledamöterna. Moderaterna var splittrade i frågan och en del M-ledamöter valde att avstå i omröstningen.
– Kostnaden är inte så stor, och det är viktigt att det finns många som kan vara med och förklara för medborgarna varför vi fattar de beslut vi gör. Men vi stod med ett ben på vardera sidan, säger kommunstyrelseordförande Carina Zachau (M).
Gå till toppen