Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Örkelljunga

Segt få landsbygdsbor att skriva på för fiber

Trots att Örkelljunga kommun satsat 11 miljoner på att garantera fiber till invånare på landsbygden har få avtal kommit in. Nu finns risken att många missar ett bra erbjudande.

Det var förra året som Örkelljunga kommun skrev samarbetsavtal med IP Only om att bygga en infrastruktur för bredband till hushåll, företag och fritidshus på landsbygden.
Stordriften sänker anslutningsavgiften, som i år är satt till 22 900 kronor. Ambitionen är att gräva fram till alla invånare på landsbygden, även om de som bor där inte vill ansluta sig till fibernätverket förrän längre fram.
Efter politiska beslut var överenskommelsen att kommunen i förväg skulle betala för 630 anslutningar där fastighetsägare själva valt att avstå.
Läs mer: Nu är det gjort – första spadtaget för fiber på landet
Men för att kunna genomföra installationen måste den privata fastighetsägaren skriva ett avtal med kommunen och godkänna dragningen in i huset, annars kommer fiberkabeln att stanna vid tomtgränsen.
Och hittills har bara omkring 15 procent skickat in avtalen.
– Det finns naturligtvis möjlighet att ansluta sig längre fram. Men det blir betydligt längre ledtider (väntetider) och till andra priser än vad som gäller nu, säger Johan-Christer Svensson, regionchef på IP-Only.
Enligt kommunens bredbandsstrateg Yvette Bårring har man just nu ingen tidsgräns för när avtalen måste vara påskrivna. Men en sådan kommer troligen att sättas före sommaren.
– Grävningen ska helst vara gjord före sommaren. När grävmaskinerna har åkt hem så är det svårt, säger hon.
En installation innebär också att kommunens välfärdsportal blir tillgänglig, där man bland annat kan ansluta trygghetslarm och hemsjukvård. Den går vid sidan av internet.
Läs mer: Örkelljunga kommun tecknar samverkansavtal med IP-Only
– Man behöver inte ens ha någon dator, säger Yvette Bårring.
Kommunalrådet Carina Zachau (M) konstaterar att informationen inte nått fram, trots flera allmänna möten och utskick.
– Det kostar inte någonting att skicka in avtalet. Man riskerar ingenting, och har inga förpliktelser, men är garanterad att få fiber den dag man vill det. Det är man inte annars, säger hon.
Har ni misslyckats att kommunicera det här?
– Helt uppenbarligen har vi gjort det. Det kan finnas farhågor och rädslor hos privata fastighetsägare som inte nått fram till oss. Men finns det missförstånd kring detta så får vi kanske göra ett nytt utskick för att förklara det.
Fakta

Bakgrund

Det här innehöll överenskommelsen mellan Örkelljunga kommun och IP Only som togs för ett år sedan:

• 2 500 fastigheter kommer att erbjudas fiberanslutning med solidarisk prissättning – samma kostnad oavsett var på landsbygden man bor.

• 100 procent av alla hushåll, fritidsboende, föreningar och företag på landsbygden i Örkelljungas kommun ska under 2017 ha erbjudits bredband med minst 100 Mbit/s

Gå till toppen